Daniel Farmache, unul dintre tinerii Romaniei care a avut posibilitatea sa studieze in strainatate, este de parere ca sistemul de invatamant romanesc nu raspunde nevoilor angajatorilor, iar majoritatea absolventilor acumuleaza multa teorie, insa cunosc prea putin ceea ce se intampla in practica.

Cum ai ajuns sa studiezi in strainatate?

In primul an de facultate in Romania, am obtinut o bursa Erasmus pentru anul II, la University of Reading, ICMA Centre – un centru foarte specializat, dedicat pregatirii viitorilor specialisti in lumea financiara. Motivarea a fost fireasca. Imi doream sa studiez la standardele invatamantului britanic, avand ca profesori profesionisti din domeniu, toate acestea intr-un mediu care se afla in permanenta legatura cu City-ul londonez. Pe langa acestea, stiam ca va fi si o experienta culturala deosebita.

Care au fost provocarile/greutatile intampinate pe parcursul studiilor si ce te-a determinat sa mergi mai departe?

Nu pot spune ca am intampinat dificultati iesite din comun in timpul admiterii sau al studiilor. In orice caz, ele au palit in fata scopului final, in acel mediu de lucru extraordinar. Este o provocare sa pornesti cu cartea de vizita dintr-o tara precum Romania, insa cu atat mai mare este surpriza si aprecierea atunci cand demonstrezi valoare. Poate cel mai greu lucru a fost sa fiu departe de casa, dar tot acest lucru este si cel care mi-a dat energie.

Ce te-a determinat sa revii in tara?

M-am intors in tara din dorinta de a schimba ceva si datorita multitudinii de oportunitati existente. Romania este tara unde inca este totul de facut. Un rol important l-au avut totodata familia si cei apropiati. Nu in ultimul rand, privind in viitor, stiu ca vreau sa dau tot ce am mai bun si sa imi aduc contributia in domeniul in care activez. Tocmai de aceea, prefer sa o fac acasa, si nu in beneficiul unei alte tari.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumit din punct de vedere financiar?

In prezent, sunt Management Associate la Citibank. Atat facultatea, cat si specializarile adiacente, au fost importante in obtinerea acestei pozitii. Cu siguranta, pentru angajator conteaza si determinarea si pasiunea pentru ceea ce faci. Din punct de vedere al carierei, oportunitatile de dezvoltare sunt excelente, iar performanta este rasplatita pe masura.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?

In primul rand sa isi puna aceasta problema din timp. Sa intre in legatura cu oameni care le pot deschide mintea, astfel incat sa ajunga sa se cunoasca foarte bine pe ei insisi inainte de a lua o decizie. Este un pas important si trebuie sa fii sigur ca ai facut alegerea corecta.
La fel de important, pregatirea timpurie sporeste sansele de a fi admis la o facultate mai buna, pe profilul dorit, cu oportunitati mai mari de a obtine finantare si cu mai putin stres. Ea incepe cu cunoasterea ofertei universitatilor si se incheie cu sustinerea examenelor recunoscute international (SAT, IELTS, TOEFL etc.). Dupa aceasta, ramane mai mult timp pentru criteriile specifice (eseuri, recomandari, interviuri).

Ce parere ai despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?


Cred ca in momentul de fata invatamantul din Romania nu raspunde nevoilor angajatorilor - ceea ce ar trebui sa reprezinte scopul sau principal. Din pacate, majoritatea absolventilor acumuleaza multa teorie, insa cunosc prea putin ceea ce se intampla in practica. In comparatie, in Marea Britanie, aproape fiecare curs era abordat in contextul crizei financiare. Eram la curent cu tot ce se intampla si aveam discutii aplicate pe situatii reale.

In acelasi timp, in Romania studentii gonesc dupa diplome, iar facultatile dupa studenti. Rezultatul este un numar mare de absolventi slab pregatiti. Se ajunge la o situatie in care licenta nu mai reprezinta un reper de incredere pentru angajator, care tinde sa ceara si calificarea superioara – masteratul. Dupa care ciclul se reia.

Cred ca este mult loc de imbunatatire, iar pentru aceasta am putea importa modelele din strainatate: cursuri mai eficiente, in care sa se discute pe baza unui material deja cunoscut; incurajarea creativitatii si a cercetarii individuale; rigurozitatea eseurilor, de la limbaj pana la bibliografie; vaste exemple din practica; respectul intre profesori si studenti si munca cinstita.

Daniel Farmache a studiat 2 ani (2008-2010) la University of Reading, ICMA Centre, Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri