OMV Petrom (SNP) a anuntat ca a inceput exploatarea de proba a sondei din comuna Totea, judetul Gorj, iar evaluarea zacamantului ar putea confirma cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani.
Productia zilnica a sondei 4539 Totea se ridica la circa 430.000 metri cubi de gaze si 58 tone de condensat si reprezinta circa 3% din productia zilnica de gaze a Petrom, aceasta fiind cea mai mare sonda onshore de gaze si condensat din Romania in ceea ce priveste volumul productiei, se arata intr-un comunicat al companiei transmis Bursei.

"Am inceput exploatarea de proba intr-un timp record si in prezent pregatim forarea primei sonde de evaluare. Totea este un proiect foarte important pentru noi si pentru Romania, avand in vedere potentialul zacamantului. Evaluarea ar putea confirma cea mai mare descoperire onshore de gaze de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani", a declarat in comunicat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, scrie Mediafax.

Forajul sondei a fost finalizat in prima jumatate a acestui an, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 metri, in urma unui program de explorare seismica 3D.

Rezultatele inregistrate in timpul probelor de productie au indicat faptul ca acesta ar putea fi un zacamant semnificativ, dimensiunea acumularii urmand a fi determinata prin evaluare.

Productia experimentala este estimata sa inceapa in luna decembrie 2011 si va dura circa 6-12 luni.

In prezent, Petrom planifica forajul a doua sonde de evaluare, care vor furniza date suplimentare pentru evaluarea zacamantului. Pe baza rezultatelor obtinute se vor lua in considerare eventuale foraje suplimentare de dezvoltare.

"La nivel mondial, hidrocarburile vor continua sa reprezinte peste 50% in ponderea surselor de energie pe termen lung. Pentru a asigura o productie sustenabila de hidrocarburi in Romania ne concentram asupra maximizarii productiei din zacamintele mature, care au o pondere mare in portofoliul nostru, dar si asupra activitatilor de explorare. Investitiile noastre pentru activitatile de explorare si productie reprezinta anual circa 70% din bugetul de investitii al Petrom", a adaugat Pleininger.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie.

Totodata, OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti, cu o capitalizare de 16,9 miliarde lei (3,9 miliarde de euro), calculata la ultima cotatie bursiera.

Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de marti in scadere cu 2,31%, la 0,3 lei.

Compania este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri