David Brennan, CEO-ul AstraZeneca, una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel global, a venit pentru prima data in Romania in cei 5 ani de mandat ai sai. Intr-un interviu acordat Wall-Street, executivul vorbeste despre primele impresii ale vizitei, situatia Romaniei in contextul crizei si perspectivele sectorului sanitar.

Wall-Street.ro: Este prima data cand veniti in Romania. Ce v-a frapat cel mai mult pana acum?

David Brennan (foto): Cel mai mult mi-a atras atentia spiritul de competitivitate al oamenilor, dorinta de a face lucrurile bine, de a castiga si de a concura. Sunt impresionat de calitatea oamenilor pe care i-am intalnit aici, pana acum. Ma refer, in special, la echipa AstraZeneca, cu care m-am intalnit ieri.

Wall-Street.ro: Care sunt obiectivele vizitei dvs. in Romania? V-ati intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, cu alti oficiali?

David Brennan: Am venit, in primul rand, sa-i vad pe cei care se ocupa de business-ul in Romania si sa le evaluez activitatea. Asta am facut ieri, pentru cateva ore. De asemenea, am avut o intalnire si cu toti cei care lucreaza pentru AstraZeneca in Romania. A fost, deci, o oportunitate pentru mine sa le explic care sunt obiectivele si strategia, iar pentru ei sa-mi puna intrebari. Am avut cateva intalniri cu lideri de opinie, ca de exemplu cu cei care sunt in Societatea Romana de Cardiologie. Ne-am intalnit si cu diferite grupuri din cadrul Guvernului.

Wall-Street.ro: In discutiile cu reprezentantii Guvernului, ati atins si subiectul noii taxe clawback? Ati facut vreo sugestie pentru schimbarea ei?

David Brennan: Fiecare tara cauta propriile mijloace pentru a putea acoperi cheltuielile din sanatate si pe cele cu farmaceuticele. Cateva tari folosesc taxa clawback. Taxa ajuta Guvernul sa controleze, intr-o anumita masura, cheltuielile. Insa este nevoie de transparenta, am dori sa facem planuri si prognoze, sa stim la ce sa ne asteptam. Este nevoie de transparenta si predictibilitate.

Wall-Street.ro: In Romania, sanatatea are o alocare din PIB de sub 4%, similar cu tarile africane sarace. Ce ar trebui sa se faca in continuare pentru a imbunatati aceasta situatie?

David Brennan: Acesta urma sa fie si comentariul meu. Fata de alte tari dezvoltate, Romania cheltuie semnificativ mai putini bani pe sanatate. Daca ne uitam la cativa indicatori-cheie, precum speranta de viata, observam ca un barbat roman ca traieste mai putin decat un barbat din Europa de Vest. Este o problema legata de accesul la tratamente si la tehnologie. Sunt probleme bugetare. Din experienta mea, pot spune ca investitiile in sanatate si educatie stau la baza cresterii economice. Acestea sunt fundamentele cresterii economice.

Wall-Street.ro: Cum arata economia dupa 3 ani de criza? Putem sa vorbim despre oare despre un nou fel de a face business?

David Brennan: Cred ca dificultatea pe care o infruntam acum este lipsa de directie a pietelor financiare. America Latina si Asia au fost mai putin dependente de sistemele bancare din Europa de Vest si din SUA, care au subminat economia. Asa ca nu cred ca este vorba despre un nou fel de a face business inainte ca pietele financiare sa fie mai stabile si pana cand ratele de somaj din tarile dezvoltate sa fie reduse.

Daca te uiti la partea de est, la tari precum China, Indonesia, Vietnam, Malaezia, se observa o majorare semnificativa a PIB. Daca luam exemplul Chinei, vedem ca PIB a crescut, in medie, cu 10%. Cresterea (PIB) in SUA si in Europa a fost mult mai mica. Privind in ansamblu, tarile din vest au dominat, in general, economia globala. Acum, ele si-au pierdut din influenta pentru ca au probleme economice pe care se pare ca nu le pot rezolva. Ne putem uita la Grecia. (Ieri premierul elen a anuntat ca va supune unui referendum pachetul de ajutor din partea UE - n.r.).

1. Sunteti de acord cu afirmatia potrivit careia "sistemele bancare din Europa de Vest si din SUA au subminat economia"?




Wall-Street.ro: Cum apreciati ca s-a descurcat Romania de la declansarea crizei economice si pana acum?

David Brennan: (Romania s-a descurcat - n.r.) mai bine comparativ cu alte state. Rata somajului este de 5% (in primele noua luni ale anului – n.r.), asta e un indicator. Romania inca se confrunta cu provocari economice, dar Guvernul ia masuri pentru a le tine sub control. Pe de alta parte, ne putem uita si la alte tari care au facut mai multe (pentru a iesi din criza – n.r.). Unele s-au descurcat foarte bine, altele mai putin bine. Guvernul de aici pare sa incerce sa gaseasca solutii pentru problemele cu care se confrunta, nu toate guvernele fac asta.

Wall-Street.ro: In ce directie ar trebui sa investeasca statul pentru imbunatatirea modului in care sistemul sanitar functioneaza?

David Brennan: Accesul populatiei la serviciile medicale si la medicamente este foarte important. Important este ca accesul sa fie la servicii medicale de calitate. Deci, nu este suficienta capacitate de servicii medicale pentru a acoperi nevoile a 22 milioane de romani. Se pare ca daca mergi in zonele rurale ale Romaniei, sunt medici care au pe liste mii de pacienti, persoane pentru care sunt responsabili. Este foarte dificil in acest caz.

Wall-Street.ro: Ce loc ocupa AstraZeneca Romania la nivel de grup?

David Brennan: Nu exista tari mici, nici piete mici, dupa cum nu sunt produse mici. Romania este importanta pentru noi. Avem aici o companie in care lucreaza 300 de persoane. Este o piata in crestere, alte tari pot invata din modul in care se face aici performanta. Ma refer la industria farmaceutica raportata la restul industriilor.

Wall-Street.ro: De ce ati ales sa veniti in Romania si de ce acum?

David Brennan
: Sunt multe piete in lume pe care nu reusesc sa le vizitez. Le-am spus celor din echipa de management sa-mi faca recomandari cu privire la tarile unde ar trebui sa merg. Romania a fost pe lista. Vizitez o multime de tari pe an.

Wall-Street.ro: Unde veti merge in continuare?

David Brennan: Ma duc in Polonia. Sper ca voi putea pleca. Ultima oara cand am verificat pe Blackberry-ul meu, aeroportul din Varsovia era inchis.

Cine, ce, cat?

Absolvent al Colegiului Gettysburg (SUA), Brennan si-a inceput cariera in domeniu in 1975, ca reprezentant de vanzari pentru producatorul american de medicamente Merck. S-a alaturat Astra Merck in 1992, iar in 1999 a pus bazele actualei companii AstraZeneca, rezultata in urma fuziunii dintre Astra AB (Suedia) si Zeneca Group (Marea Britanie).

AstraZeneca, companie cu sediul in Marea Britanie, este prezenta in peste 100 de tari si are circa 61.000 de angajati la nivel global. Compania a inregistrat, anul trecut, vanzari la nivel global de 33 miliarde de dolari.

In 2010, AstraZeneca a inregistrat vanzari pe piata locala de 386,8 milioane de lei, clasandu-se pe locul al 8-lea in topul celor mai mari companii farmaceutice prezente pe piata locala. Anul trecut, piata medicamentelor din Romania a crescut cu 19% fata de 2009, pana la 9,62 miliarde de lei (pret de distributie), potrivit companiei de studii si analize de piata Cegedim. In prezent, compania are pe plan local 300 de angajati.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri