Ucraineanul care a cumparat RAFO de la Marian Iancu spune ca Finantele l-au asigurat ca vor cadea la pace in povestea platii datoriilor istorice ale rafinariei. Ministrul Vladescu a confirmat discutia. Planul celor de la RAFO pleaca de la plata esalonata, in sase ani, a datoriilor de 6.000 de miliarde.

Uri Bider, patronul firmei Calder-A International, care se considera proprietarul rafinariei RAFO Onesti, a declarat ieri ca a obtinut acordul Ministerului Finantelor pentru solutia avansata de el in cazul platii datoriilor rafinariei onestene catre buget. Ieri (acum doua zile - n.red.), ministrul Finantelor a promis ca va discuta cu noi pentru a gasi o solutie. Ne-a spus ca, dupa ce se va rezolva problema actiunilor, vom incheia un acord, a declarat Bider. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a confirmat intilnirea.

Le-am spus ca dupa ce se vor rezolva toate problemele legate de actionariat vom sta de vorba pe baze economice reale. Solutia pentru RAFO va fi aleasa numai in cadrul legal actual, ne-a declarat ministrul Finantelor.

Sechestru pe actiuni

Calder-A a cumparat, in vara, pachetul majoritar de actiuni al RAFO de la firma Balkan Petroleum, detinuta de controversatul Marian Iancu. Desi Bider afirma ca banii au fost dati, tranzactia nu s-a finalizat pentru ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu si-a dat acordul in acest sens. Era nevoie de el pentru ca RAFO este inca in procedura post-privatizare, nefiind platit integral pretul pe actiuni. Mai mult, dupa ce Bider a cumparat actiunile, procurorii au instituit sechestru asupra lor, in conditiile in care transferul de la Balkan la Calder nu se facuse in actele Registrului Comertului. Informatia a venit de la AVAS, care nu a explicat motivul.

15% acum, restul in sase ani

In noiembrie, dupa ce Bider sustine ca a cumparat de la Iancu (tranzactia s-a facut cind Iancu era in puscarie), cei de la RAFO au anuntat ca noul proprietar este dispus sa plateasca datoriile vechi ale rafinariei. Oferta facuta catre Finante suna asa: platim 15-20% pe loc, iar restul datoriei, in 72 de transe lunare egale.

Plata viza doar 6.000 de miliarde de lei vechi, adica datoria de baza, restul de pina la 9.000 de miliarde (datoria totala) fiind considerate penalitati pe care noul patron al RAFO nu si le asuma. Cei de la RAFO au spus atunci ca oferta este doar o baza de discutii, procentul si numarul de rate putind fi rediscutate in negocierile cu Finantele. De atunci pina ieri, Ministerul Finantelor nu s-a pronuntat oficial asupra ofertei, surse din cadrul institutiei dind insa de inteles ca ar prefera sa primeasca inapoi toti banii odata. Solutia platii esalonate mai poate fi aplicata doar daca Guvernul va emite un act normativ special in acest sens.

Doi patroni la RAFO

Recuperarea datoriilor, prin orice metoda, este insa departe, pentru ca RAFO a intrat intr-un nou scandal, generat chiar de patronii rafinariei. Uri Bider sustine ca, dupa ce i-a platit lui Iancu 77 de milioane de euro (pentru actiuni, pentru datoriile pe care RAFO le-a avut tot catre firmele lui Iancu si pentru petrolul folosit de rafinarie), acesta vrea bani in plus (35 de milioane de euro) fata de intelegerea initiala si tergiverseaza procesul care ar duce la ridicarea sechestrului pe actiuni.

De fapt, Bider il suspecteaza pe Iancu ca vrea sa ramina si cu banii, si cu actiunile RAFO. Acum citeva zile, Iancu a spus ca nu a intirziat procesul, iar aminarile pe care le-a cerut au fost determinate de faptul ca nu putea recunoaste completul de judecata. In plus, Iancu a anuntat, ulterior, ca intelegerea cu Calder-A cade si ca va returna banii. Ieri, Bider a spus ca nu va renunta la RAFO, ca are o intelegere cu Iancu si ca l-a dat pe acesta in judecata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri