Fondurile de investitii au investit trei miliarde de euro in Romania pana acum si mai au disponibili un miliard de euro pentru a prelua companii de pe piata locala, dar nu au loc tranzactii pentru ca antreprenorii romani tin inca la pret, a declarat Cornel Marian, managing director Oresa Ventures, citat de Mediafax.
"Fondurile de investitii sunt mult mai prezente in Romania decat este perceput. Au investit pana acum in Romania trei miliarde de euro si mai sunt peste un miliard de euro disponibili sa intre in Romania. Nu au loc tranzactii pentru ca exista inca un decalaj intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor. Asteptarile de crestere ale afacerilor ar trebui reasezate in urmatorii ani pentru ca intreaga decada probabil vom vorbi de austeritate, nu doar in Romania, de taxe mari, de guvern implicat", a spus Marian.

In opinia sa, toate acestea vor afecta potentialul de crestere a businessului.

"Evaluarile afacerilor se fac in functie de potentialul de crestere al acestora. Multi antreprenori romani au inca in cap ofertele pe care le-au primit in 2007-2008. Si noua ne este greu sa acceptam ca am cumparat in 2008 o afacere cu un anumit business plan, iar acum riscam sa nu mai obtinem nici macar banii investiti daca nu schimbam complet modelul de business. Trebuie sa aruncam la cos acel business plan si sa facem unul complet nou", a afirmat reprezentantul Oresa, fond suedez de investitii care cotroleaza o serie de investitii in Romania, printre care poducatorul de vopseluri Fabryo si cel de materiale de constructii Somaco Grup Prefabricate.

In cazul Somaco, achizitionat in 2008, cu doar doua zile inainte de caderea Lehman Brothers, Marian spune ca daca ar fi intarziat cinci minute cu tranzactia probabil ca ar fi cumparat-o cu jumatate de pret.

Compania a platit 32,5 milioane de euro pentru sucursalele Somaco de la Adjud, Buzau si Roman, reunite ulterior in cadrul companiei Somaco Grup Prefabricate.

"Am fost nevoiti sa schimbam business planul. Am mai pus 10 milioane de euro, am mai cumparat doi competitori, iar pentru acest an avem o crestere de 56% pe prefabricate, dar din achizitii, consolidare. Unii antreprenori traiesc inca in 2007-2008, sunt si unii care inteleg noile conditii, realitatea si stiu ca business-ul trebuie sa mearga mai departe si au nevoie de cash", a adaugat Marian.

Oresa Ventures este focalizata pe investitii private, care activeaza in Romania si in Europa Centrala si de Est din 1995.

Marian spune ca Oresa are in administrare fonduri in valoare de 200 de milioane de euro si tinteste investitii in valoare de 15-20 de milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri