Productia de gaze naturale a grupului OMV Petrom (SNP) in Romania si Kazahstan a crescut in primele noua luni cu 3%, la 3,96 miliarde metri cubi, ca urmare a aplicarii unui program de reparatii capitale si a punerii in functiune a unor noi sonde, scrie Mediafax.
Compania a produs in intervalul similar din 2010 o cantitate de 3,84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Comparativ, celalat mare producator de gaze din Romania, Romgaz Medias, a extras 4,14 miliarde metri cubi de gaze in primele noua luni, in scadere cu 3,5%.

Vanzari consolidate de gaze ale OMV Petrom au avansat cu 9%, de la 3,255 miliarde metri cubi la 3,537 miliarde metri cubi, in timp ce consumul total de gaze la nivel national a crescut cu 4%, se arata intr-un comunicat al grupului.

Compania arata ca activitatea pe segmentul gazelor naturale a fost afectata de cresterea costurilor cu achizitia gazelor, situatie cauzata de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a "ingheta" pana in martie 2012 pretul gazelor pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica.

ANRE a stabilit, in luna iunie, ca toti consumatorii industriali sa importe mai multe gaze, astfel incat volume mai mari din productia interna sa fie directionate catre populatie si catre producatorii de energie termica.

OMV Petrom arata ca decizia ANRE a avut efecte negative asupra companiei, intrucat a fost nevoita sa importe mai multe gaze, la costuri mai mari, in timp ce pretul gazelor din productia interna a ramas neschimbat, "nefiind ajustat nici macar pentru a reflecta evolutia inflatiei".

Pe de alta parte, in timp ce pretul gazelor pentru populatie este inghetat, tarifele platite de companii au crescut deja de doua ori, cu 10% in iulie si cu 8% in octombrie.

OMV Petrom arata ca modificarile impuse de ANRE "este putin probabil sa aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor grupului pe 2011", dar vor avea un impact negtiv in 2012 asupra operatiunilor termocentralei de la Brazi, care este alimentata cu gaze naturale.

Compania intentiona sa alimenteze termocentrala cu gaze produse intern, insa in urma deciziei ANRE va trebui sa utilizeze o cantitate mai mare de gaze de import. OMV Petrom a investit circa 500 milioane de euro in aceasta termocentrala.

"Urmam toate caile pentru a contesta legalitatea acestor masuri de reglementare, ce contravin Legii gazelor din Romania, legislatiei europene si principiilor UE privind piata interna. In plus, vom continua eforturile in vederea dialogului cu autoritatile si partenerii nostri comerciali, cu scopul de a obtine cresterea graduala a pretului gazelor din productia domestica, avand in vedere ca diferenta fata de pretul gazelor de import se mareste continuu", se spune in raport.

Exprimat in dolari, pretul mediu de vanzare a gazelor extrase din Romania a fost in primele noua luni de 165,5 dolari/1.000 metri cubi, in crestere cu 6,7% de la nivelul de 155,02 dolari inregistrat in perioada similara a anului trecut, se arata in raport.

In acelasi timp, pretul gazelor de import a avansat cu 9%, de la 355 dolari pe 1.000 metri cubi la 423 dolari.

Costurile de productie in Romania, exprimate in dolari, au crescut in primele noua luni cu 3%, la 16,15 dolari pe baril, comparativ cu nivelul de 15,74 dolari in aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a "efectului nefavorabil al cursului de schimb".

Compania este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

OMV Petrom a inregistrat in primele noua luni un profi net record, de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), depasind nivelul din intreg anul trecut, de 2,19 miliarde lei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza miercuri la Bursa de Valori Bucuresti la pretul de 0,3216 lei, in crestere cu 1,13%. OMV Petrom are o capitalizare de 18 miliarde de lei (4,13 miliarde de euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri