Florin Porojan, director general al Franke Artemis, unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de electrocasnice incorporabile pentru bucatarie, considera ca noua economie va fi construita de companiile care au inteles in timpul crizei financiare ca o relatie onesta cu clientii lor sta la baza stabilitatii propriilor afaceri.
Anul acesta a reprezentat o perioada dificila pentru industria de electrocasnice incorporabile, estimata la 50 mil. euro, marcata de instabilitatea mediului economic, atat pe plan local, cat si la nivel mondial.

In acest context, Florin Porojan (foto), cel care conduce de doi ani operatiunile Franke in Romania, puncteaza ca si tendinta principala polarizarea pietei catre extreme, respectiv migrarea consumatorilor care produse low-end, cu cele mai mici preturi, sau catre produse premium.

”Mediul economic instabil si scaderea puterii de cumparare a romanilor a dus la descurajarea consumului. Romanii isi doresc bucatarii frumoase si functionale care sa le reprezinte stilul, insa sunt mult mai greu de convins. Cel putin pentru moment, decizia de cumparare este, in cea mai mare parte din cazuri, amanata”, spune Porojan.

Potrivit acestuia, segmentul care a inregistrat vanzari in crestere a fost cel al masinilor de spalat vase.

Pentru acest an compania estimeaza o stagnare a afacerilor in jurul valorii atinse in 2010, respectiv 10,1 mil. euro.

Privind spre 2012, cuvantul de ordine nu ar trebui sa fie optimism sau pesimis, ci mai degraba realism, afirma Florin Porojan.

”Realitatea este ca privind in jur putem constata cu usurinta un puls slab al mediului de afaceri romanesc cu semnale sporadice de revenire in viitorul apropiat. Piata electrocasnicelor nu va face exceptie din liga industriilor aflate in directa legatura cu evolutia consumului si a puterii de cumparare, prin urmare cred ca in 2012 piata va ramane in linie cu evolutia de anul acesta”, explica Porojan.

Bugetul de investitii alocat pentru anul viitor este de aproximativ 100.000 euro si va fi directionat catre extinderea retelei de showroom-uri pana la 25-30 de unitati la nivel national.

Franke Romania, parte a diviziei Kitchen Systems Group a Franke Artemis, activeaza pe piata locala din 1998. In prezent compania detine in portofoliu peste 1.500 de coduri de produse diferite si are 35 de angajati. Sistemele de bucatarie includ toate echipamentele necesare: chiuveta, baterie, plita, cuptor, hota, masina de spalat vase, combina frigorifica, cuptor cu microunde si alte accesorii.

Produsele comercializate de companie sunt produse in proportie de 95% in Italia, iar restul sunt importate din Scotia, Marea Britanie, Germania si Elvetia. Franke Romania desfasoara activitati de export in Moldova.

Grupul Artemis Franke are 11.000 de angajati la nivel global si peste 70 de subsidiare.

Cititi si Secretul unei afaceri de 100 de ani: Fara credite si doar patru CEO
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri