In ciuda unui 2011 “foarte dificil”, lantul de clinici si spitale Regina Maria isi continua expansiunea intr-o perioada cand alti jucatori – de talie mai mica – deja isi cauta salvarea in vanzarea catre “pestii mari”.
“Vedem jucatori mici care au iesit de pe piata, unii medii care se consolideaza, iar altii care au probleme financiare, pentru ca piata nu este deloc favorabila businessurilor, inclusiv celor din serviciile medicale private”, a spus Fady Chreih (foto), director executiv al Regina Maria, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Intr-o piata in care pana acum investitiile au parut a fi “la adapost” de criza – in ideea ca oamenii vor avea mereu nevoie de servicii de sanatate, iar “privatii” vor creste pe masura ce sistemul privat da gres in a acoperi nevoile – termenii “insolventa” si chiar “faliment” ar putea deveni tot mai frecventi.

“Este o atractie spre sectorul medical. Unii cred ca sectorul medical sta departe de problemele cu care se confrunta Romania”, a explicat executivul.

Fady Chreih, venit in cadrul Regina Maria in mai 2010, dupa ce a facut cariera in banking, a explicat ca, in ciuda cresterilor inregistrate de piata serviciilor medicale private in vreme de criza, 2011 a facut si victime printre cei care au considerat domeniul ca fiind un nou “real-estate”.

“Nu este luna in care sa nu fiu intrebat de bancile mari daca nu vrem sa cumparam. In ultimele 3 luni, am primit 12 oferte (pentru preluarea altor operatori de servicii medicale - n.r.) de la banci. Am primit oferte si in mod direct, mult mai multe. Avem 10 orase in care am fost intrebati daca nu vrem sa mergem acolo”, a declarat directorul executiv al Regina Maria.

Pentru moment, Regina Maria isi continua planurile de expansiune, dar si “prospectarea” pietei.

“Unele investitii vor fi finalizate in primul semestru din 2012. Este vorba despre cel mai mare spital de obstretica-ginecologie, in zona Baneasa, la care se adauga si achizitia Promed, pe care o vom dezvolta pana in prima jumatate a anului viitor cu noi spatii si servicii”, a precizat Chreih.

Regina Maria a preluat, toamna aceasta, un pachet majoritar de actiuni in cadrul clinicii de fertilizare in vitro si medicina materno-fetala Promed din Bucuresti.

Scenariu cu tenta pesimista pentru 2012


Piata serviciilor medicale private a crescut anul acesta, comparativ cu 2010, cu maximum 10%, pana la o valoare de 360-400 de milioane de euro, potrivit estimarilor lui Chreih.

“Fata de 2010, suntem in continuare favorizati si ne aflam intr-o pozitie pozitiva pentru ca am avut o crestere a afacerilor de doua cifre ca puncte procentuale. Am crescut ca numar de pacienti, dar si ca numar de analize”, a aratat Chreih.

Astfel, in primele 11 luni ale anului curent, Regina Maria a inregistrat un numar de 140.000 de abonamente, adica o crestere de 40% fata de aceeasi perioada a lui 2010.

In ceea ce priveste perspectivele pentru 2012, Chreih a precizat ca se lucreaza la un scenariu cu “tenta pesimista” din cauza contextului european si pentru ca, “din punct de vedere psihologic, romanii s-au obisnuit cu criza, sunt mult mai cumpatati”.

Sistemul sanitar insusi va suferi modificari profunde odata cu introducerea unei noi legi a sanatatii, de anul viitor.

Asa cum arata un proiect de lege realizat de Comisia prezidentiala de sanatate si de Ministerul Sanatatii, cele mai importante modificari prevazute sunt infiintarea de case de sanatate private, definirea unui pachet limitat de servicii medicale decontate de stat, implementarea cardului national de sanatate, precum si posibilitatea ca spitalele sa fie organizate si ca fundatii sau societati comerciale.

Fady Chreih spune ca nu este un mare fan al proiectului privind noua lege a sanatatii. "Nu vorbim despre o piata de asigurari de sanatate private. Vorbim despre privatizarea sistemului sanitar romanesc. Se ia problema de la sistemul public si se pune in bratele unor privati care stau acum pe margine si se uita daca sa intre sau nu pe piata", spune directorul executiv al retelei de clinici si spitale.

In opinia lui, piata nu este una foarte atractiva pentru asiguratori din perspectiva profitabilitatii pentru ca acestia trebuie sa asigure pachetul minim de servicii catre 17 milioane de asigurati, pe cand populatia activa numara 4,5 milioane. "Ne uitam la un model care in strainatate nu functioneaza. Modelul functioneaza doar in tarile mici, educate si bogate, precum Olanda si Norvegia", subliniaza managerul.

In schimb, Chreih propune un "mix" privat-stat, in care companiile private ce investesc in instrastructura medicala sa primeasca facilitati de la stat, iar acesta din urma sa-si eficientizeze cheltuielile.

In prezent, reteaua Regina Maria include 19 policlinici proprii in Bucuresti si in tara, sase spitale, trei campusuri medicale, o divizie de laboratoare clinice, o banca de celule stem, precum si o farmacie. In plus, compania, detinuta in proportie de 80% de fondul american de investitii Advent International, controleaza un pachet majoritar de actiuni in cadrul clinicii Promed.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri