Se estimeaza ca numarul vaselor de mare tonaj va creste exponential in urmatorii 3 ani, in timp ce cererea pentru minereu de fier transportat pe cai maritime va stagna, se arata in raportul PwC „Dry Bulk Shipping – Capes of no Hope?”.
In prezent exista 1.200 de vase de mare tonaj la nivel mondial, avand o valoare de 45 de miliarde de dolari, dar se preconizeaza ca alte 450 de vase urmeaza sa fie construite in urmatorii 3 ani, ceea ce va crea un exces de capacitate de transport pe piata.

Desi o parte dintre aceste comenzi s-ar putea sa fie amanate sau anulate, numarul de comenzi presupune ca armatorii se asteapta la o crestere sustinuta a comenzilor de transport pentru minereu de fier sau carbuni, principalele materii prime transportate de vasele de mare tonaj.

Analistii PwC arata ca armatorii au comandat noile vase bazandu-se pe cresterea cererii de transport pentru astfel de minereuri din ultimul deceniu.

Transportul de minereu de fier a crescut spectaculos in ultimul deceniu, sub influenta cererii crescute a Chinei si a investitiilor sale masive in infrastructura. Cu toate acestea, raportul PwC arata ca in urmatorii 5 ani cererea de transport pentru minereul de fier va creste intr-un ritm scazut, foarte departe de estimarile armatorilor.

Potrivit raportului, facand abstractie de apetitul pietei chineze, cererea pentru transportul maritim de minereu de fier va fi scazuta pe multe dintre pietele dezvoltate, avand in vedere ca cererea din Japonia si din Europa de Vest va stagna. De asemenea, India nu va contribui la cererea de minereu de fier transportat pe rute maritime avand in vedere rezervele sale interne considerabile de minereu de fier si numarul mic de porturi de mare tonaj de care dispune.

„Jucatorii de pe aceasta piata se asteapta ca urmatorul deceniu sa semene cu precedentul in ceea ce priveste cresterea cererii pentru transportul de materii prime. Acest calcul gresit a dus la acumularea de comenzi pentru constructia foarte multor vase de mare tonaj. Luand in calcul existenta mai multor vase de mare tonaj, avand aproximativ aceleasi cantitati de minereu de transportat, s-ar putea sa asistam la un razboi al preturilor intre armatori”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC Romania.

Situatia va fi agravata de programele de constructii de nave de mare tonaj ale marilor companii miniere. Acest lucru va duce la scaderea cantitatilor de minereu de transportat pe piata spot, intr-un moment in care numarul de nave de mare tonaj creste exponential.

„Desi preturile de transport au crescut in ultimele trei luni, ceea ce a dus la o imbunatatire temporara a situatiei armatorilor, excesul de capacitate de transport va duce la scaderea preturilor la nivelul costurilor de operare, ceea ce va pune o presiune foarte mare pe armatorii prezenti pe piata spot”, a adaugat Daniel Anghel.

Ingrijorarea majora este ca aceste probleme nu se vor limita la nivelul armatorilor. Sub presiunea preturilor scazute, la randul lor armatorii vor intampina dificultati in a-si rambursa creditele bancare, exportand criza la nivelul finantatorilor.

Bancile care au o expunere masiva pe piata de transport naval provin in cea mai mare parte din Marea Britanie, Germania, Grecia si tarile scandinave, numai bancile britanice avand active de peste 50 de miliarde de dolari americani in transportul maritim.

Credit foto: Michal Marcol / Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri