Tarifele la energie si gaze vor creste odata ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze si electricitate, din 2012 sau 2013, sa propuna clientilor solutii de eficientizare ale caror costuri pot fi recuperate prin ajustarea pretului de livrare, scrie Mediafax.
"Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei - n.r.) operatorii sistemelor de distributie pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, in cadrul caruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distributie (sau pentru - n.r.) contributia la Fondul de eficienta energetica cu o valoare anuala egala cu 0,5% din cifra de afaceri aferenta activitatii de distributie a energiei in anul precedent", se arata intr-un proiect elaborat de Autoritatea Natinala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Proiectul ar urma sa fie adoptat printr-o lege care sa transpuna in legislatia nationala o directiva a UE, si va fi aplicat din 2012 sau 2013.

Potrivit ANRE, directiva se afla in dezbaterea institutiilor europene si va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligatiile nationale de eficienta energetica. Totodata, directiva va cuprinde si posibilitatea includerii in sistemul de obligatii a cerintelor cu scop social.

Solutii pentru eficientizarea consumului de gaze

Spre exemplu, o solutie pentru eficientizarea consumului de gaze la o scoala ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investitia ar fi facuta de furnizorul de gaze, care ulterior isi va recupea banii prin tarif.

"Operatorii sistemelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale vor realiza anual o economie de energie de minimum 0,5% din volumul energiei distribuite in anul precedent. Economia de energie se va realiza la consumatorii finali si va fi raportata catre ANRE si validata de ANRE", se arata in proiect.

La elaborarea proiectului, ANRE a luat in calcul atat angajamentul Guvernului fata de UE de reducere cu 20% a consumului de energie la nivelul anului 2020, cat si iminenta crestere a preturilor energiei si gazelor, din cauza obligatiilor impuse Romaniei de FMI si ca urmare a internalizarii in preturile finale a costurilor de mediu si a ajutoarelor de stat pentru energii regenerabile.

Fondul Monetar International a cerut Executivului sa prezinte un calendar etapizat de liberalizare a preturilor electricitatii si gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei.

Daca vor alege varianta de recuperare a costurile programului de economisire de energie prin tarife, furnizorii de energie pot constitui o companie de servicii energetice, ca departament propriu, sau pot contracta serviciile respective de la companie independenta.

Nerealizarea partiala sau integrala a obiectivului va fi sanctionata prin penalizari echivalente cu un procent din cifra de afaceri aferenta activitatii de furnizare a energiei egal cu diferenta dintre tinta de economie de energie (adica 0,5%) si economia efectiv realizata.

Sumele rezultate din penalitati vor fi varsate intr Fondul de eficienta energetica. Fondul va fi administrat de ANRE sau de Ministerul Economiei, iar sumele colectate din penalizari vor fi folosite pentru finantarea unor proiecte de eficienta energetica incluse intr-un plan national de actiune pentru eficienta energetica.

Operatorii de distributie si furnizorii vor fi obligati ca minimum 10% din programele de eficienta energetica sa fie dedicate categoriei consumatorilor vulnerabili. Deocamdata, legislatia nu ofera o definitie clara a consumatorului vulnerabil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri