Curtea de Apel Bucuresti a hotarat ca Hidroelectrica poate mentine clauza de forta majora in contractul de livrare a energiei catre compania Energy Holding, activata la sfarsitul lunii septembrie, scrie Mediafax.
"Instanta Curtii de Apel Bucuresti a hotarat joi mentinerea aplicarii clauzei de forta majora in contractul existent intre Hidroelectrica si Energy Holding, pana la judecarea pe fond a litigiului care exista intre producatorul de electricitate si Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR)", se arata intr-un comunicat al Hidroelectrica.

Sentinta poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile de la comunicare.

Hidroelectrica a obtinut, la sfartitul lunii septembrie, toate avizele necesare de la CCIR pentru a activa clauza de forta majora, situatie impusa de seceta prelungita care a determinat scaderea semnificativa a productiei de electricitate.

Intrucat, din cauza scaderii debitelor raurilor care alimenteaza lacurile care deservesc hidrocentralele, Hidroelectrica nu mai putea sa isi onoreze contractele de vanzare a energiei, compania de stat a notificat toti beneficiarii ca va reduce cantitatile furnizate.

Chiar daca Hidroelectrica a aplicat clauza de forta majora tuturor contractelor, la sfarsitul lunii noiembrie compania Energy Holding a obtinut anularea avizului de forta majora emis de CCIR. Energy Holding a fost singura companie care a obtinut de la CCIR anularea avizului de forta majora.

Hidroelectrica a actionat CCIR in instanta, considerand ca anularea de catre CCIR a avizului este nelegala.

"Hidroelectrica a actionat CCIR in instanta pentru a solicita suspendarea executarii unei rezolutii prin care biroul de conducere al CCIR a dispus retragerea avizului de existenta a fortei majore, care fusese eliberat in 27 septembrie pentru contractul incheiat cu Energy Holding.

Avize similare, care certificau existenta situatiei de forta majora, au fost emise pentru toate contractele de furnizare a energiei derulate de catre Hidroelectrica, astfel incat Hidroelectrica a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte doar energia obtinuta in hidrocentralele proprii", se arata in comunicat.

Potrivit comunicatului, cererea de interventie a Energy Holding in acest proces, in apararea CCIR, a fost respinsa de instanta de judecata.

Energy Holding se numara printre companiile care cumpara energie direct de la Hidroelectria, pe baza unor contracte bilaterale si la preturi mai mici decat cele de pe bursa de energie OPCOM. Astfel de contracte au intrat inclusiv in atentia FMI si a Comisiei Europene, care au cerut Guvernului sa le rezilieze.

Hidroelectrica a notificat luni toti beneficiarii de contracte directe ca are intentia sa rezilieze acordurile "la primul termen posibil". Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2.000, iar circa jumatate dintre acorduri au fost preluingite pana in 2018.

Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri