Presedintele Basescu a declarat ca s-ar bucura daca problema pietei energiei ar fi tratata ca prioritate la Consiliul Concurentei, el apreciind ca trebuie dezlegate "misterele acestei piete care nu vrea sa functioneze inca asa cum trebuie" si pe care prea multi cred ca o pot tine sub control, informeaza Mediafax.
"Dupa cum stiti, sunt destul de atent la ce se intampla pe piete. M-as bucura mult, mai ales ca avem aici un vicepresedinte, daca la Consiliul Concurentei problema pietei energiei ar fi tratata ca o prioritate, pentru a reusi sa dezlegam misterele acestei piete care nu vrea sa functioneze inca asa cum trebuie. Sunt prea multi care cred ca o pot tine sub control", a spus presedintele Traian Basescu, la finalul ceremoniei de investire in functie a noului vicepresedinte si a unui nou consilier la Consiliul Concurentei, Mircea Valentin si, respectiv, Gyerko Laszlo.

Presedintele a spus ca este constient de faptul ca sunt "si multe alte teme decat energia pe agenda Consiliului Concurentei" si le-a urat noilor numiti in functie succes.

"Succes in finalizarea rapoartelor, in luarea deciziilor, dumneavoastra, colegilor dumneavoastra si tuturor celor care pot contribui la realizarea acelei piete care sa genereze progres", le-a spus Traian Basescu.

Seful statului a mai apreciat ca "o simpla piata nu este foarte interesanta, dar o piata concurentiala este ceea ce trebuie".

Dupa incheierea ceremoniei presedintele a dat mana cu cei prezenti, el putand fi auzit intrebandu-l pe presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, ce are pe agenda in legatura cu piata energiei.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la o intalnire cu mediul de afaceri, ca a auzit ca exista probleme in contractarea energiei pentru 2012 la Alro Slatina, el mentionand ca i se pare naucitor acest lucru, in conditiile in care in anii trecuti a existat aceeasi problema.

"Este aici Alro Slatina si este aici domnul Niculae, cu industria de ingrasaminte, si imi pare rau ca nu este Sidex-ul aici. Ati vazut furia declansata ca s-a dat energie la Alro, un producator, unul din marii exportatori si consumatori in banda, care tine angajati circa 8.000 de persoane.

Motivul era ca s-a dat energie de la Hidro la Alro Slatina. Va pot spune ca nu exista o asemenea interventie si, probabil, domnul director o stie foarte bine", a spus presedintele Traian Basescu.

El a adaugat ca a auzit in prezent aceeasi exprimare pe care a vazut-o in rapoarte in urma cu cativa ani. "Am auzit azi aceeasi formulare pe care am vazut-o in raportul din 2008. Deci Alro avea asigurata doar 75% din energie pentru anul 2009", a spus presedintele, adaugand insa ca spera sa nu se insele si sa nu fi fost vorba despre anii 2008, 2007 sau 2006.

El a spus ca in prezent aude despre aceeasi problema, respectiv a lipsei energiei contractate pentru 2012, fapt care i se pare "naucitor".

"Azi aud aceeasi fraza pe care o vedeam scrisa in memoriile din 2007: «Nu avem contractata energia pentru 2012». Va rog sa ma credeti ca este naucitoare informatia la o companie care acum ar trebui sa aiba contractata cantitatea de bauxita pe care o importa si sa aiba contractate capacitati de transport ca sa poata functiona tot anul. Vreau sa fie foarte clar: niciodata nimeni n-a spus «Dati energie la Alro de la Hidro» ci a spus «Dati suta la suta energie». De unde este treaba ministerului sau a altcuiva dar asa reusim sa sabotam un agent economic care produce in favoarea unora care doar plimba niste facturi si un telefon?", a spus presedintele.

In 24 noiembrie, presedintele Basescu a declarat, la Economist Conferences Bucharest Summit, ca, in calitate de sef de stat, nu a reusit sa puna capat "povestii celebrilor baieti destepti" din energie, el apreciind ca Romania va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia.

"Dar problemele pe care le avem sunt in alta zona, si anume in zona pietelor functionale de energie si aici trebuie sa dam atentie deosebita liberalizarii acestor piete. Iar povestea celebrilor baieti destepti este una careia ca sef de stat nu am reusit sa-i pun capat, daramite cei care erau la niveluri mai jos", a spus seful statului.

In aceeasi seara, presedintele a declarat ca fostul ministru liberal al Finantelor si Economiei, Varujan Vosganian, a refuzat sa ii prezinte contractele care au fost incheiate cu "baietii destepti din energie", mintind cu nerusinare.

Basescu l-a acuzat pe fostul ministru Vosganian, intr-o interventie telefonica la B1 TV, ca minte cu nerusinare si ca a avut o atitudine "plina de tupeu" in relatia cu seful statului.
"Le-am cerut in mod repetat (contractele, n.r.). Mi se spune ca sunt contractele facute. Chiar zilele trecute il auzeam pe Varujan Vosganian mintind cu nerusinare, au fost facute pentru prima data contractele in timpul lui Dan Ioan Popescu, domnul Varujan Vosganian le-a prelungit in 2008 pana in 2014 si domnul Videanu le-a mai prelungit o data, modificand conditiile de plata, pana in 2018. Deci nu am reusit.

Vosganian a mintit cu nerusinare tot timpul si a prelungit contractele fara sa imi spuna. Va rog sa va imaginati ca ii spunea presedintelui «Nu pot sa va dau contractele domnule presedinte, sunt secrete». Ii spunea asta cu tupeu presedintelui Traian Basescu", a declarat seful statului.

El a tinut sa sublinieze ca nu s-a declarat invins de baietii destepti din energie.

Presedintele a mai spus ca in cele din urma a reusit sa faca rost de "niste copii trunchiate" ale acestor contracte, pentru ca era curios "ce poate sa fie atat de secret cand furi din banii publici". El nu a dat alte detalii despre aceste "copii trunchiate".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri