Anul trecut, productia locala de conserve din fructe a fost de 12.473 tone, in crestere cu 10% fata de 2004. Compoturile detin aproximativ 70% din piata, diferenta fiind reprezentata de gemuri si dulceturi.

In urma cu 16 ani, in Romania se produceau 124.000 de tone de gemuri, dulceturi si compoturi. Astazi, productia locala reprezinta doar 10% din cea a anului 1990. Motivele care au dus la aceasta situatie sunt multiple: neasigurarea necesarului de materii prime din cauza revendicarii unor suprafete masive de terenuri agricole, ceea ce a avut ca efect reducerea plantatiilor de pomi fructiferi; decapitalizarea unitatilor si disparitia unui numar important de procesatori; concurenta importurilor care, la un moment dat, surclasau produsele romanesti, atat din punctul de vedere al cantitatii si calitatii, cat si al preturilor.

Timpurile in care se exportau masiv mere si sucuri concentrate din fructe pe piete extrem de pretentioase, cum ar fi SUA, Germania sau Marea Britanie, au apus de mult. In schimb, industria de profil a reusit intre timp sa recucereasca piata interna, astfel incat, in prezent, compoturile, gemurile si dulceturile indigene domina, in proportie de 90%, oferta din comert. Produsele din import au, in general, o calitate superioara celor autohtone, mai ales cele ce provin din Germania, Italia si Ungaria. In ultimii doi ani, s-au importat cantitati importante de conserve din fructe si din Grecia, Bulgaria si Republica Moldova, prezenta acestora fiind mult mai vizibila in marile lanturi comerciale hipermarketuri, supermarketuri -, comparativ cu celelalte canale de distributie.

Cresc preturile, dar creste si consumul

Potrivit Patronatului Romconserv, cei mai importanti procesatori MIB Cluj, Hategana, Duro, Raureni, Annabella Rm. Valcea, Baltatesti Neamt, Marcons Baia Mare, Fortuna Zalau, Legume Fructe Cluj, Orkla Targoviste detin intre 70% si 80% din productia realizata in Romania. Problemele stringente ale producatorilor tin de costurile mari ale materiilor prime fructe, zahar, ambalaje -, de tehnologia invechita, de ciclul productie/desfacere foarte lung si de scaderea drastica a cererii, consumatorii optand, in ultimii ani, pentru produsele realizate in casa.

Producatorii au fost nevoiti sa scada calitatea, recurgand la pasarea fructelor. Continutul produsului este o masa omogena, tip peltea, fara parti de fruct. Se constata, asadar, o abatere de la notiunea de gem traditional, afirma Aurel Tanase, presedintele Romconserv. In schimb, creste cererea de gemuri destinate utilizarii in amestec cu iaurturile si produsele de panificatie. Preturile mari ale gemurilor si dulceturilor, precum si tendinta populatiei de a reduce consumul de zahar duc la scaderea cantitativa a produselor traditionale si la cresterea celor dietetice, mentioneaza presedintele Romconserv.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22964&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri