Compania cu care statul negociaza privatizarea este dispusa sa preia uzina doar daca pretul tractoarelor vindute in tara va fi partial subventionat de Guvern. Autoritatile zic ca nu sint de acord, iar privatizarea stagneaza.

Compania indiana Mahindra&Mahindra cu care statul roman negociaza privatizarea societatii Tractorul Brasov conditioneaza preluarea acesteia de o garantie din partea statului, prin care o parte din pretul tractoarelor brasovene sa fie acoperit prin finantare guvernamentala.

Potrivit unor surse apropiate discutiilor citate de MEDIAFAX, reprezentantii companiei indiene vor sa se asigure ca vor avea piata de desfacere in cazul in care vor prelua uzina brasoveana. Momentan, conditiile puse de partea indiana nu sint acceptate de autoritatile de la Bucuresti, care inearca sa ii convinga pe potentialii investitori de utilitatea programului Fermierul la achizitia de utilaje agricole noi.

Incercam sa le explicam investitorilor ca facilitati de genul celor solicitate sint prevazute si in acest program, chiar daca nu sint tintite direct spre uzina Tractorul, au afirmat sursele citate. Activitatile pentru care agricultorii pot obtine in acest an credite prin intermediul programului Fermierul, finantat de Ministerul Agriculturii, vor fi extinse, printre acestea urmind sa fie inclusa si achizitia de masini si utilaje agricole noi.

Poveste veche

Existenta unor garantii din partea statului pentru vinzarea de tractoare pe piata interna este principala conditie pusa de indieni pentru privatizarea uzinei. Pina in acest an, 45% din pretul utilajelor agricole vindute pe piata interna era suportat de stat. Autoritatile nu au repetat insa sistemul si in 2006. Subventia pentru tehnica agricola a fost de fapt si principalul motiv pentru care fostul ministru de Finante Ionut Popescu a fost demis. El nu a fost de acord cu ideea Guvernului de a mai sprijini astfel producatorii agricoli, spunind ca acest sprijin este, de fapt, o subventie masata acordata societatii Tractorul, cea mai mare societate de profil din Romania. Insa Guvernul a trecut peste capul lui Popescu si a decis mentinerea sprijinului, care, pe ansamblul anului 2005, a insemnat un efort bugetar de 500 de miliarde de lei vechi. In acest an insa, pomana s-a sistat, putind fi utilizate doar 152 de miliarde de lei, bani care nu au fost cheltuiti in 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri