Guvernul a decis sa prelungeasca si pentru acest an perioada de plafonare a indemnizatiilor acordate directorilor din companiile de stat la nivelul remuneratiei unui secretar de stat, la 4.800 lei, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Prelungirea a fost decisa printr-un memorandum aprobat in ultima sedinta de guvern de anul trecut, a spus Muntean. Aceasta a mai aratat ca problema indemnizatiilor a fost reglata si prin ordonanta de urgenta privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata la finele anului trecut, scrie Mediafax.

In 2009, Guvernul a hotarat ca indemnizatiile membrilor Consiliilor de Administratie din companiile de stat si regiile autonome sa fie reduse drastic, la un nivel de 1% din salariul directorilor acestor societati. In acelasi timp, salariile directorilor de companii de stat au fost diminuate la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Ulterior, Guvernul a decis ca aceasta plafonare va fi mentinuta pe intregul an 2010. La inceputul anului trecut, plafonarea indemnizatiilor a fost prelungita si pentru 2011, tot printr-un memorandum.

In acelasi timp, la sfarsitul anului trecut, Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul remuneratiei acestora sa nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere intre actionarii companiei respective si persoana selectata pentru postul de manager.

Contractul de mandat este incheiat intre operatorul economic, reprezentat de consiliul de administratie, si directorul general/directorul operatorului economic, care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari.

In contractul de mandat sunt prevazute criterii de performanta specifice si obiective cuantificate privind reducerea creantelor, a platilor restante, pierderilor si cheltuielilor, precum si cresterea productivitatii muncii.

Ordonanta de urgenta privind guvernanta corporatista, lansata in dezbatere publica din luna octombrie, include posibilitatea optiunii intre sistemul monist si sistemul dualist de administrare, reguli privind componenta consiliului de administratie/consiliului de supraveghere si a conducerii executive a societatilor comerciale (numar de administratori neexecutivi, comitete consultative in cadrul consiliului de administratie/de supraveghere), prevederi pentru protectia actionarilor minoritari (dreptul de a completa ordinea de zi a sedintelor adunarii generale a actionarilor, dreptul actionarilor la informare, convocarea adunarii generale la cererea actionarilor minoritari).

Societatile pe actiuni, inclusiv cele la care statul detine portofolii majoritare sau integrale, sunt supuse acestei reglementari revizuite.

Suma incasata de managerul privat din profitul net ar putea depasi doua milioane euro si ar ajunge chiar la patru milioane euro in cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica.

Sursa foto:
freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri