Consiliul Concurentei (CC) a amendat compania de petrol si gaze OMV Petrom cu 504 milioane de lei, in urma finalizarii investigatiei de pe piata de carburanti, care a avut ca rezultat amenzi totale de 880 de milioane de lei.
Autoritatea a impus OMV Petrom o amenda de 366,53 milioane de lei pentru. Amenda aplicata OMV Petrom Marketing este de 137,29 milioane de lei.

„OMV Petrom si OMV Petrom Marketing sunt de parere ca amenzile nu sunt justificate. Prin urmare, ambele companii vor contesta decizia in instanta", potrivit unui comunicat de presa.

Consiliul Concurentei a amendat companiile petroliere pentru ca, in 2008, s-au inteles in privinta retragerii de pe piata a unui sortiment de benzina de pe piata (Eco Premium). Investigatia a fost demarata in 2005 si finalizata in vara acestui an. Decizia finala a fost luata la finele lui 2011 si comunicata astazi.

„Intelegerea a vizat doar o parte a pietei, de sub 20% din vanzarile companiilor de benzina. Pe cifra de afaceri a companiilor era de sub 5%, de asta am aplicat un procent mai redus fata de o intelegere care afecteaza toate produsele", a explicat Bogdan Chiritoiu.

Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei este un record nu numai in Romania, ci si in Uniunea Europeana, potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele CC. In total, amenzile se ridica la 880 milioane de lei, circa 205 milioane de euro (la cursul actual), ele insemnand 3% din cifrele de afaceri din 2010.

„Toate (amenzile - n.r.) sunt de circa 3% (din cifra de afaceri - n.r.), la unele amenda este putin peste, la altele sub", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul unei conferinte de presa. El a precizat ca Petrom a avut circumstante agravante, ca initiator.

Presedintele CC nu a facut publice sumele aferente amenzilor aplicate.

Companiile pot cere in instanta suspendarea amenzii pana la finalizarea cauzei, dar ele trebuie sa plateasca o cautiune de 20%. Amenda maxima pentru incalcarea legii concurentei este de 10% din cifra de afaceri.

Companiile amendate sunt OMV Petrom (OMV Petrom Marketing si OMV Petrom), Rompetrol Downstream, Eni Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania.

Citeste aici declaratiile facute de Bogdan Chiritoiu cu privire la amenzile aplicate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri