Prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, sapata de ExxonMobil si OMV Petrom, indica prezenta gazelor naturale.
„Acest fapt este incurajator, insa este prea devreme in procesul de explorare si evaluare a datelor pentru a specula daca se vor dovedi comerciale sau nu", se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Potrivit companiilor, testele viitoare vor furniza informatii mai precise despre potentialul de hidrocarburi.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun din Marea Neagra, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri.

Forarile au inceput la final de 2011 si sunt in desfasurare. „Se estimeaza ca adancimea totala a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul marii", potrivit celor doua companii.

Operatiune de foraj vor dura aproximativ 90 de zile. Forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire, mai precizeaza oficialii ExxonMobil si OMV Petrom.

In noiembrie 2008, OMV Petrom si ExxonMobil au incheiat o intelegere privind explorare, in comun, a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din perimetrul Neptun.

Alte companii care cauta petrol si gaze in Marea Neagra sunt Lukoil si Ventures Europe.

Etapa de dezvoltare si productie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagra ar putea presupune costuri de 3-10 miliarde de dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes, conform lui Ian Fischer, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), filiala a ExxonMobil.

Petrom, cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, are activitati in sectoarele de explorare, productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Pe piata distributiei de produse petroliere, Petrom este prezent in Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia printr-o retea de circa 800 de statii, operate sub brandurile Petrom si OMV. OMV Petrom este detinuta, in proportie de 51%, de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

ExxonMobil (SUA) este cea mai mare companie de petrol si gaze naturale listata public.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri