Dincolo de scaderea numarului de locuitori din Romania, fenomenul mai ingrijorator este imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii si cresterea populatiei asistate, in opinia lui Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management in cadrul PwC Romania.
Datele provizorii prezentate de Institutul National de Statistica cu privire la scaderea populatiei stabile a Romaniei „confirma ceea ce se intuia de mai multa vreme si anume faptul ca dupa relaxarea conditiilor de accedere pe piata europeana a fortei de munca a avut loc o accelerare a migratiei muncitorilor romani catre statele vest-europene”, a spus Bogdan Belciu pentru wall-street.ro.

Prin urmare, in opinia lui Belciu nu putem vorbi despre o modificare fundamentala a strategiilor companiilor active in Romania, cel putin nu pe termen scurt.

In plus, oficialul PwC considera ca „cel putin in privinta migratiei fortei de munca, valul masiv de plecari a avut deja loc, prin urmare nu ne asteptam sa vedem un declin de asemenea proportii a populatiei stabile in urmatorul deceniu”.

Dincolo de scaderea populatiei stabile a Romaniei, Belciu spune ca „fenomenul mai ingrijorator tine de imbatranirea populatiei, de scaderea natalitatii si de cresterea ponderii populatiei asistate in dauna celei active. Acest lucru va avea efecte previzibile atat asupra sustenabilitatii sistemului de asigurari sociale, a celui de asigurari medicale, cat si in plan fiscal”.

Cum afecteaza aceasta imbatranire a populatiei consumul?

Belciu considera ca vor exista probabil ajustari usoare ale previziunilor evolutiei cererii si consumului, chiar scaderea masei de consumatori tineri va fi compensata de cresterea consumului pe cap de locuitor, ca urmare a fenomenului de convergenta a veniturilor cu cele din statele Uniunii Europene. Asta nu inseamna insa ca nivelul cererii va scadea. Din contra oficialii PwC se asteapta ca majorarea veniturilor sa aiba un efect pozitiv in continuare asupra consumului, in ciuda scaderii populatiei.

Scaderea populatiei nu a avut insa un impact negativ pentru consum. Din contra, in anii 2000 consumul a crescut substantial.

„In perioada 2000-2008, consumul a inregistrat o crestere puternica, in ciuda faptului ca in aceeasi perioada populatia stabila a scazut. Desigur, partial aceasta crestere a consumului a fost alimentata chiar de catre romanii plecati la munca in strainatate. Ne asteptam insa la mentinerea tendintei de crestere a consumului pe cap de locuitor, ca urmare a convergentei veniturilor”, spune Belciu.

Problemele apar insa atunci cand se discuta de populatia activa. Reducerea ponderii populatiei active va pune probleme de finantare a sistemului public de pensii si a sistemului medical.

Pentru a preintampina problemele de acest tip, Belciu considera ca ar trebui luate masuri de politici publice care sa vizeze pe de o parte stimularea natalitatii, iar pe de alta parte atragerea imigrantilor talentati. „Trebuie de asemenea luate masuri care sa vizeze combaterea fenomenului „migratiei creierelor” (stimulente fiscale pentru anumite categorii profesionale, programe sociale care sa vizeze exact categoriile cele mai predispuse la emigratie, ajustarea salariilor in sectorul sanitar de stat etc.)”, a explicat Belciu.

De asemenea, se impun luarea de masuri care sa vizeze cresterea gradului de participare pe piata muncii, in vederea atingerii nivelului tinta propus de agenda 2020 a Uniunii Europene, 75% din populatia activa sa fie ocupata, a adaugat oficialul PwC.

In 2010, in Romania gradul de participare pe piata muncii era de doar 63,3%, potrivit datelor Eurostat.

Cea mai buna garantie de dezvoltare pe termen lung insa o constituie reforma administratiei publice pentru a asigura servicii publice de calitate, investitii in infrastructura care sa vizeze cresterea competitivitatii tarii si atragerea de investitii straine si crearea de locuri de munca, mai spune oficialul PwC, care a adaugat ca doar urmarea unor astfel de politici publice va putea inversa trendul demografic actual.

„Sa nu uitam ca pentru infiintarea unei afaceri, constructia unei case sau intemeierea unei familii este nevoie de curaj, dar si de incredere in viitor. Politicile publice trebuie sa caute sa refaca aceasta incredere in viitor a romanilor”, conchide Belciu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri