Compania poloneza Enterprise Investors a lansat un vehicul de investitii prin care va aloca in cativa ani 40 mil. euro pentru constructia de parcuri eoliene, in prima faza in Polonia, care poate fi urmata de extinderea activitatii pe alte piete din Europa Centrala si de Est, in special in Romania, scrie Mediafax.
Vehiculul, denumit Wento, a fost lansat prin intermediul Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) si urmeaza sa investeasca in jur de 40 de milioane de euro in industria energiei eoliene in urmatorii ani, se arata intr-un comunicat al companiei de administrare a fondurilor de private equity.

Wento va colabora cu dezvoltatori de parcuri eoliene pentru a pregati proiectele pentru implementare si va finanta constructia parcurilor respective. Vehiculul va folosi capital de la PEF VI si imprumuturi bancare pentru implementarea acestor planuri.

"Analizam cu atentie piata energiei eoliene de aproape un an. Rezultatul este ca suntem convinsi ca Wento are perspective excelente pentru o dezvoltare robusta. Pe langa activitatea din Polonia, Wento ar putea lua in considerare intrarea si pe alte piete din Europa Centrala si de Est, in special pe piata din Romania, care este cu deosebire interesanta pentru investitori", a declarat Michal Rusiecki, managing partner la Enterprise Investors.

Reprezentantii EI apreciaza ca energia eoliana este o industrie tanara, dar care se dezvolta rapid in Polonia si in Europe Centrala si de Est, permitand energiei regenerabile sa creasca ponderea in productia totala de energie, in linie cu legislatia UE.

"Analizele noastre arata ca numarul investitorilor dispusi sa investeasca in construirea de parcuri eoliene nu este suficient si dorim sa umplem aceasta lipsa, macar in parte. Suntem convinsi ca putem lucra cu dezvoltatorii la construirea unor parcuri eoliene cu o capacitate totala instalata de cateva sute MW, crescand astfel productia de energie verde in Polonia", a adaugat Rusiecki.

Wento a recrutat un grup de manageri de pe piata industriei energiei eoliene, care va selecta proiectele, va coordona procesul de due dillingence, va achizitiona actiuni in aceste proiecte si va ajuta la contractarea unor imprumuturi bancare, urmand sa fie implicat apoi si in supravegherea construirii parcurilor eoliene.

"PEF VI va furniza Wento capitalul necesar pentru construirea parcurilor. Parcurile vor fi vandute ulterior catre investitori strategici sau financiari care cauta profituri stabile pe termen lung. Wento examineaza in prezent peste 12 proiecte de energie eoliana. Cu trei dintre acestea, care impreuna au o capacitate totala instalata de 200 MW, se afla la un nivel avansat de negocieri si efectueaza procesul de due dilligence", se mentioneaza in comunicat.

Enterprise Investors administreaza un capital care totalizeaza 1,7 miliarde de euro prin sapte fonduri de investitii.

In total, compania a investit circa 160 milioane euro in firme romanesti din diverse sectoare, portofoliul Enterprise Investors Macon Deva, Siveco si Profi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri