In contractul care va fi semnat cu compania Bosch vor fi prevazute clauze privind plata unor despagubiri din partea investitorului in cazul in care fabrica din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu se va inchide inainte de termenul prevazut, sustine seful Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, potrivit Mediafax.
"Consiliul Judetean Cluj va analiza, miercuri, intr-o sedinta extraordinara, contractul cu compania Bosch, iar dupa aprobare, sa fie semnat vineri. Contractul prevede, pe langa aspectele tehnice care tin de secretul economic al companiei, si clauze care vor fi publice, legate de teren, raporturile contractuale dintre parti, durata investitiei, perioada de realizare si consecintele in cazul in care investitiile nu se vor face in termenul stabilit si la parametri conveniti. In cazul in care relatiile contractuale se incheie din diferite motive, a se vedea cazul Nokia, se prevad posibilitati prin care CJ Cluj sa poata fi despagubit", a declarat intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Potrivit acestuia, prin contract Bosch va achita catre SC Tetarom SA, administratorul Parcului Industrial din Jucu, o taxa de concesiune de 0,1 euro pe metru patrat, adica 21.500 de euro pe an, aferenta suprafetei de 21,5 hectare de care dispune compania la Jucu.

"Compania are si posibilitatea de a cumpara terenul de la Jucu, dar daca Bosch vrea sa il revanda, atunci diferenta revine CJ Cluj intrucat afacerea perfectata nu are ca scop obtinerea de profituri din plus-valoarea adusa unui teren, ci terenul este pus la dispozitie la un pret avantajos pentru a stimula o investitie si a crea locuri de munca", a spus Tise.

Potrivit acestuia, si compania finlandeza Nokia avea posibilitatea de a cumpara terenul de sub fabrica din Jucu la un pret de 6 euro pe metru patrat, dar aceasta a refuzat.

Contractul dintre CJ Cluj si Bosch prevede o durata de concesiune a terenului din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu de 49 de ani.

Producatorul german de componente auto Bosch va concesiona, in judetul Cluj, un spatiu de productie de 215.000 metri patrati pentru o investitie in valoare totala de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, in 2 februarie, de conducerea companiei.

Ce planuri au nemtii

Grupul german estimeaza ca investitia va asigura, intr-o prima faza, peste 300 noi locuri de munca, transmitea Guvernul printr-un comunicat.

Bosch ar urma sa isi instaleze facilitatile de productie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a functionat si fabrica de telefoane mobile Nokia.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, declara, odata cu anuntul privind preluarea facilitatii de productie Nokia din Jucu de catre producatorul italian de electrocasnice DeLonghi, ca institutia pe care o conduce se afla in negocieri avansate cu un nou investitor, fara sa precizeze numele acestuia. Tise spunea ca este vorba de un producator de componente auto care va investi 60 milioane de euro in fabrica din parcul Tetarom III si va crea intre 1.500 si 2.000 de locuri de munca.

Pe de alta parte, CJ Cluj preciza inca din luna septembrie a anului trecut, cand Nokia isi anunta plecarea din Romania, ca negociaza cu compania germana Bosch pentru o investitie intr-o fabrica de componente auto in parcul industrial Tetarom III. La acel moment, reprezentantii CJ Cluj mai spuneau ca negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste zece luni.

Grupul Bosch este prezent in Romania din anul 1994 si detine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distributie de echipamente si piese auto, echipamente termotehnice si scule electrice), BSH Electrocasnice (import si distributie de electrocasnice marca Bosch si Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de masini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth Romania de la Blaj, care produce scule electrice si centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timisoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat in 2010 o cifra de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finantelor Publice.

Compania Bosch, cu vanzari de 47,3 miliarde de euro in anul fiscal 2010 si circa 283.500 de angajati, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie si servicii, in domeniile auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum si constructii.

Grupul cuprinde pe langa compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale si companii regionale in peste 60 de tari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri