Muncitorii de la fabrica de aragazuri Electrolux din Satu Mare au acceptat, luni, oferta patronatului, care prevede o crestere salariala si diverse sporuri, iar de marti se vor intoarce la lucru, dupa 20 de zile lucratoare in care s-au aflat in greva
Liderul Sindicatului Samus din Electrolux, Sorin Faur, a declarat pentru Mediafax ca muncitorii au acceptat, luni, ultima oferta facuta de conducerea fabricii, astfel ca, dupa 20 de zile lucratoare, greva a luat sfarsit.

"Muncitorii s-au declarat de acord cu ultima propunere a patronatului, iar de maine (marti - n.r.) reincepe activitatea de productie. Printre altele, oferta conducerii fabricii acceptata de muncitori prevede o crestere salariala de 120 de lei de la 1 ianuarie, platita retroactiv, la care este adaugat si sporul de fidelitate (vechiul spor de vechime), care poate ajunge si pana la 25% din salariul de incadrare. De asemenea, muncitorii care vor fi disponibilizati vor primi un salariu pentru fiecare an lucrat in fabrica. Adica, daca a lucrat 10 ani, va primi, in compensare, 10 salarii in care sunt incluse si sporurile de fidelitate", a precizat Faur.

Potrivit liderului sindical, muncitorii au mai obtinut tichete de masa, bonus de sfarsit de an (110 la suta din salariu plus sporul de fidelitate), 8 lei pentru transport in zilele de sambata si duminica si un bonus de 50 la suta din salariu atunci cand un angajat ajunge la 25 de ani de munca in fabrica.

De asemenea, potrivit sursei citate, raman in vigoare toate sporurile individuale la conditiile de munca, fondul de doi la suta pe fondul de salarii acordat potrivit Codului Fiscal, fondul de promovare, iar orele suplimentare vor fi platite cu 175 la suta de luni pana sambata si cu 250 la suta in zilele de duminica si sarbatorile legale.

Potrivit presedintelui Sindicatului "Samus" din Electrolux, Sorin Faur, conducerea unitatii a aprobat amenajarea unui birou mobilat pentru sediul sindicatului in incinta unitatii.

Singurul punct care nu a putut fi castigat este cel referitor la pauza de masa, care va fi in afara orelor de program.

"Pauza de masa, precum si alte chestiuni vor fi trecute in regulamentul de ordine interioara care va intra in vigoare incepand cu data de 1 martie, dupa consultari prealabile cu muncitorii", a adaugat Faur.

Liderul de sindicat a precizat ca s-au obtinut circa 80-85% din cererile formulate la inceputul grevei, in 24 ianuarie.

"Eu spun ca am obtinut destul de mult, mai ales daca tinem cont de faptul ca am pornit de la oferta facuta de conducerea fabricii care era putin peste ceea ce prevedea Codul Muncii. Atat eu, cat si conducerea sindicatului, dorim sa-i felicitam pe oameni pentru darzenia si puterea lor de a rezista de-a lungul acestei greve. Oamenii au fost mai uniti ca niciodata si numai astfel am putut sa castigam acest razboi dus cu o companie multinationala, asa cum este Electrolux", a conchis Sorin Faur.

Cei 850 de sindicalisti de Electrolux s-au aflat in greva generala din 24 ianuarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri