Miile de angajati care vor fi dati afara din companiile de stat in perioada urmatoare, ca urmare a discutiilor dintre Guvern si Fondul Monetar International, vor trebui fie sa se reorienteze catre alte domenii sau sa fie sustinuti prin programe de plasare pentru a-si gasi un loc de munca. Specialistii in recrutare sustin ca in prezent piata muncii nu are o disponibilitate crescuta de absorbtie, iar acestia isi vor gasi locuri de munca cu greu.
Peste 1.100 de angajati de la CFR Calatori isi vor pierde locuri de munca incepand din luna martie, iar 600 de angajati ai Postei Romane vor fi disponibilizati pana la sfarsitul lunii viitoare.

“In astfel de situatii, absorbtia pe piata muncii a personalului disponibilizat va depinde de gradul in care sunt cerute calificarile, expertiza, competentele acestora precum si de disponibilitatile lor de a se reorienta si eventual recalifica pentru a se putuea reintegra in piata muncii. De asemenea, va depinde si de interesul si disponibilitatea persoanelor de a se angaja in perioada imediat urmatoare luand in calcul faptul ca vor primi salarii compensatorii. Din acest punct de vedere, daca ne raportam la situatii similare din anii trecuti o buna parte a personalului disponibilizat a preferat sa nu isi caute imediat un loc de munca. In acest moment, nu stim care vor fi segmentele profesionale din care se vor face disponibilizari astfel incât sa putem aprecia in ce masura calificarile persoanelor disponibilizate vor fi compatibile cu cerintele de pe piata muncii. Avand in vedere contextul economic, nu putem vorbi de o disponibilitate crescuta de absorbtie a pietei muncii si cel mai probabil procesul de identificare a unui nou loc de munca va implica o durata de timp”, a declarat pentru wall-street.ro Bianca Moraru Demeter, project manager in cadrul agentiei de recrutare Professional.

Si Mirela Marinescu, director recrutare in cadrul agentiei APT, crede ca angajatii celor doua companii au sanse scazute de a-si gasi intr-un timp scurt un alt job.

“Sansa de a gasi direct si repede un job este destul de restransa. Consider totusi ca o mare parte dintre acesti angajati disponibilizati trebuie ajutati sa se reorienteze si aici companiile ii pot sprijini prin programe de outplacement, prin care primesc consiliere privind posibilitatea de a gasi un job, respectiv cum sa redacteze un CV, cum sa fie convingatori la un interviu, cum si unde sa caute joburi, ce competente transferabile sa-si puna in valoare, si chiar prin plasarea lor directa”, spune Mirela Marinescu.

Astfel, in contextul in care aceste persoane vor beneficia si de programe de outplacement, cel mai probabil sansele lor de a se angaja vor creste, crede Bianca Moraru Demeter.

“Sansele acestora vor creste cu atat mai mult cu cat in cadrul unor astfel de programe pot beneficia si de o analiza a competentelor si calificarilor in raport cu cerinta pe piata muncii si implicit de programe de consiliere si reorientare profesionala”, spune Demeter.

Ce spun companiile din domeniu

PostMaster, companie care ofera printre altele si servicii postale, se arata interesata sa angajeze oameni plecati din Posta Romana.

“In acest moment, PostMaster are aproximativ 1.500 de angajati atat full time cat si part time. Nu avem prejudecati in procesul de recrutare si angajare. Orice persoana angajata in PostMaster trece printr-un proces riguros de selectie in care sunt evaluate competentele tehnice si comportamentale. Daca vom avea candidati din randul fostilor angajati ai Companiei Nationale Posta Romana, vor fi tratati in aceeasi maniera”, spune Mihai Preotescu, managing partner PostMaster.

Nici FAN Courier nu spune nu angajatilor de la Posta Romana.

“Decizia de reducere a personalului Companiei Posta Romana nu va influenta in mod semnificativ piata serviciilor de curierat, deoarece tipurile de servicii sunt complet diferite. Singurele servicii unde obiectul de activitate al firmelor de curierat se intersecteaza cu cele oferite de Posta sunt livrarile gen « Prioripost ». (…)Criteriile dupa care FAN Courier isi selecteaza colaboratorii sunt cele profesionale si nu ultimul loc de munca. Faptul ca a fost un angajat al Postei nu reprezinta nici avantaj, nici dezavantaj. Important este sa corespunda cerintelor din fisa postului”, au declarat reprezentantii companiei de curierat.

Domenii care ar putea primi angajatii disponibilizati

“Domeniile conexe inspre care s-ar putea indrepta vor depinde de setul de calificari si competente pe care il au si de masura in care acestea isi gasesc aplicabilitatea in alte domenii profesionale sau structuri organizationale. De asemenea, va depinde de masura in care va fi necesara doar completarea unor seturi de abilitati sau competente, comparativ cu situatiile in care reorientarea profesionala va insemna o recalificare efectiva intr-o noua meserie care va trebui asimilata”, spune Bianca Moraru Demeter, project manager la Professional.

In acelasi timp, Mirela Marinescu spune ca persoanele care raman fara locuri de munca se pot orienta catre domenii precum IT, vanzari, agricultura sau industrie alimentara.

“Piata fortei de munca are in prezent un deficit de candidati in domeniul IT. Daca o parte dintre cei disponibilizati au acest profil, acestia vor fi absorbiti relativ usor. Pot fi de asemenea integrati acei angajati care au avut experienta in relatia directa cu clentii, ei putand sa-si gaseasca loc in call-centere sau in echipe de vanzari directe, insa evident ca necesita traininguri anterioare. Varsta celor disponibilizati face o diferenta de asemenea, intrucat tinerii se adapteaza mai usor si sunt mai solicitati in activitati fara o specializare deosebita. De asemenea, firmele de curierat ar putea absorbi o parte din forta de munca disponibilizata. In afara celor mentionate, cea mai buna absorbtie o pot avea in agricultura si industriile alimentare”, a afirmat Mirela Marinescu.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri