Pretul mediu al petrolului Brent va creste in acest an la 123 dolari pe baril, fata de 111 dolari pe baril anul trecut, evolutie pozitiva pentru companiile petroliere din regiune cu activitati semnificative de explorare si productie, precum OMV si Petrom, potrivit analistilor Erste Bank.
Analistii Erste au aratat luni, intr-o conferinta online, ca majorarea preturilor petrolului va reprezenta un plus pentru companiile petroliere din Europa Centrala si de Est cu activitati semnificative pe segmentul upstream al pietei (explorare si productie), precum OMV, Petrom, MOL (Ungaria) si INA (Croatia), insa va avea un impact negativ asupra activitatilor downstream - rafinare, distributie si retail, scrie Mediafax.

Pretul tinta al Erste pentru actiunile Petrom este de 0,5 lei, fata de cotatia actuala de 0,42 lei la bursa de la Bucuresti.

"Am preconizat deja o crestere a pretului petrolului in estimarile pentru OMV si Petrom, care insa vor fi crescute in urmatoarele evaluari. Companiile upstream vor obtine beneficii clare, in timp ce activitatile concentrate pe downstream si retail vor fi sub presiune", a declarat analistul Erste Thomas Unger.

Cresterea pretului tinta al actiunilor Petrom se datoreaza si preturilor mai mari ale petrolului, a adaugat el.

"Imi place Petrom. Este una dintre actiunile (din regiune - n.r.) pe care le recomandam cel mai mult pentru investitii. Pretul nostru tinta este cu mult peste cotatiile de tranzactionare de anul trecut. As considera justificat un pret mai mare decat anul trecut si datorita cotatiilor mai mari ale petrolului", a spus analistul.

Activitatile de explorare si productie ale Petrom au generat anul trecut vanzari de 11,74 miliarde lei, aproximativ jumatate din vanzarile totale ale grupului, de 22,6 miliarde lei.

Totodata, divizia de explorare si productie a Petrom a inregistrat in 2011 un profit EBIT (inainte de dobanzi si taxe) de 5,23 miliarde lei, in timp ce profitul EBIT la nivel de grup s-a cifrat la 4,93 miliarde lei, dupa o pierdere de 187 milioane lei pe segmentul de rafinare si marketing.

Cresterea preturilor petrolului in 2012 va fi determinata in principal de tensiunile din Orientul Mijlociu, indeosebi din Iran, dar si de controlul OPEC asupra pietei si de masurile de politica monetara care au impins lichiditatea la niveluri foarte ridicate si dobanzile la minime record, potrivit unui raport transmis luni de analistii Erste Group Bank (EBS), care detine in Romania grupul BCR.

"Politica monetara tot mai expansionista implementata de Sistemul de Rezerve Federale al SUA (Fed), Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si Banca Chinei a avut un efect stimulativ. Faptul ca Fed este pregatit acum sa continue politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul. Astfel s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri", noteaza in raport analistul Ronald Stoeferle.

Potrivit bancii austriece, un factor important este si pragul de rentabilitate al pretului petrolului mult mai ridicat.

"Arabia Saudita are nevoie de un pret al petrolului de 80 dolari pentru a ajunge la un buget echilibrat, iar in Rusia nivelul va fi de 126 dolari anul acesta. Prin urmare, un procent mare de exportatori au nevoie de un pret al petrolului de cel putin 80 - 90 dolari", potrivit sursei citate.

Pretul petrolului Brent a scazut luni la aproximativ 123 dolari pe baril, dupa ce China a inaintat o prognoza de crestere economica de 7,5% pentru acest an, cea mai conservatoare estimare din ultimii opt ani, atenuand temerile privind o posibila deficienta de oferta, transmite Reuters.

Sanctiunile economice adoptate de SUA si UE impotriva Iranului, al cincilea mare exportator de titei la nivel mondial, au ingreunat tranzactiile cu petrol ale tarii, iar cei mai mari clienti, inclusiv China, Japonia si India, reduc importurile iraniene, situatie care impinge in sus preturile.

Grupul indian Mangalore Refinery and Petrochemicals, unul dintre cei mai mari clienti ai Iranului, a anuntat luni ca va reduce importurile anuale de titei iranian cu pana la 44% in acest an, la 80.000 barili pe zi.

Arabia Saudita a crescut de la inceputul anului trecut exporturile pentru a acoperi deficientele de livrare cauzate de tensiunile din Orientul Mijlociu.

Capacitatea neutilizata a Arabiei Saudite este in prezent de 2,5 milioane barili pe zi, in timp ce productia este de 9,8 milioane barili pe zi, a declarat saptamana trecuta un oficial saudit, adaugand ca principalul obiectiv al Riadului este sa mentina un nivel adecvat al ofertei pe piata mondiala a petrolului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri