Ileana Nicolae (46 ani) este directorul general Sika Romania, filiala locala a grupului elvetian specializat in productia de materiale chimice pentru constructii. De la intrarea companiei in Romania din urma cu 10 ani, managerul roman coordoneaza intreaga activitate a unei echipe de 50 angajati, care a derulat afaceri de 18 milioane euro in 2011.
In 1989, Ileana Nicolae (foto) a absolvit facultatea de Tehnologie a Constructiilor de Masini de la Brasov, fiind repartizata la Micromotoare Pitesti, dar ulterior a decis sa revina la Brasov, pentru a lucra in cadrul unei fabrici de radiatoare, iar mai tarziu, in 2009, a absolvit si un MBA (Master of Business Administration - masterat in administrarea afacerilor - n.r.) in Marea Britanie.

„Inainte de Revolutie, situatia in Romania era de asa natura inca nu existau prea multe alternative, iar tehnologia constructiilor de masini era un domeniu care imi oferea un spectru larg, cu diverse posibiltati de evolutie in cariera profesionala ulterioara”, sustine managerul roman.

Scoala a fost importanta, explica Ileana Nicolae. „Facultatea cu profil tehnic mi-a permis sa inteleg si sa gestionez mai bine fenomenele si situatiile in practica. Iar MBA-ul mi-a permis sa aplic concepte teoretice direct in practica de zi cu zi, sa observ si sa cuantific efectele. De asemena, am fost pusa in situatia de a ma analiza pe mine insami, de a-mi reevalua prioritatile si acest fapt m-a ajutat sa ma dezvolt. MBA-ul m-a schimbat pe plan profesional, dar si pe plan personal”.

La varsta de 36 ani, managerul roman a decis sa se alature grupului elvetian Sika, preluand conducerea filialei locale specializata in productia de materiale chimice pentru constructii.

Visul copilariei

Ca orice copil inocent, visul si imaginatia nu au limite. Nici bine nu intrase la scoala si deja se visa la conducerea unei companii, spunandu-le parintilor care sunt planurile si ce-si doreste cu adevarat sa realizeze:

„La varsta de 6 ani mi-am anuntat parintii ca voi deveni director; mai tarziu orice actiune am intreprins a fost in aceasta directie, de a conduce o companie, de a dezvolta oameni, de a crea ceva pentru a lasa ceva in urma”, povesteste Ileana Nicolae pentru wall-street.ro.

Modelul in viata

Pentru CEO-ul filialei locale a grupului Sika, bunica, preoteasa intr-o comuna din judetul Sibiu, a fost unul din modelele pe care le-a urmat in viata, si in special in cariera.

„Modelul meu in viata a fost bunica mea, preoteasa in comuna Cartisoara din Sibiu, o femeie care a stiut sa-si educe copiii si sa-si conduca familia cu gratie, astfel incat totul parea usor, cand de fapt problemele cu care s-a cofruntat erau extrem de dificile.

Ma conduc dupa urmatoarele principii: „indiferent cum ti se raspunde, trebuie sa faci bine” si „un cuvant dat trebuie respectat intotdeauna”. Cred cu tarie ca daca te inconjori de oameni valorosi, acestia te ridica”, povesteste Ileana Nicolae.

Experienta primilor ani de munca

Imediat dupa Revolutie, managerul roman a decis sa-si lanseze propria afacere care, dupa cum sustine, a fost cea mai buna experienta acumulata.

„Am facut intotdeauna ceea ce am visat. Imediat dupa Revolutie am decis sa imi lansez propria afacere. Mi-am infiintat astfel o firma de consultanta ce ajuta companiile straine sa intre pe piata locala. Perioada aceea a fost o scoala extraordinara pentru mine si asa am luat pentru prima data contact cu piata cimentului si a betoanelor. Imediat dupa iesirea din antreprenoriat am fost recrutata in pozitia de director general adjunct la divizia de betoane din cadrul HeidelbergCement, iar mai apoi am fost numita director general al diviziei de aditivi a aceluiasi grup”, spune Ileana Nicolae.

In 2002, compania la care lucra a fost achizitionata de catre Sika, acela fiind si anul intrarii grupului pe piata locala.

„Intial compania a deschis un birou in Bucuresti, dar dupa achizitia diviziei de aditivi din cadrul HeidelbergCement, sediul central Sika Romania a fost mutat la Brasov si eu am preluat conducerea ambelor companii pe care le-am fuzionat”, a ea..

In 2002 a fost infiintata compania, cu un numar de 4 angajati; trei ani mai tarziu erau finalizate noua cladire a sediului central si depozitul de la Brasov, iar in 2008, tot la Brasov, s-a dat in functiune o noua investitie, fabrica de aditivi pentru betoane, prima unitate de productie a companiei in Romania.

Cu ce se confrunta un manager

Gustul provocarilor si realizarile profesionale

Cu cat avansezi in cariera si iti doresti sa ajungi in „varful piramidei”, cu atat creste numarul responsabilitatilor, grijilor si, poate, uneori, a temerilor, insa Ileana Nicolae povesteste ca un drum, deloc usor, are si beneficiile sale.

„Modalitatea de a imbina cerintele unui grup elvetian cu o experienta de 100 de ani sinecesitatea de a livra profit, cu problemele si aspiratiile angajatilor sau cu aspiratia acestora spre dezvoltare reprezinta una din principalele provocari pentru un om intr-o astfel de functie. Mai exista insa si o a doua provocare, dar la fel de importanta: aceea de a gasi echilibrul intre familie si cariera”, explica directorul general Sika Romania.

Autostrazile, podurile, viaductele, barajele, statiile de epurare ori stadioanele sunt proiecte cu care managerul roman se mandreste si, mai mult decat atat, faptul ca a reusit sa atraga in Brasov investitii de peste 2 milioane euro reprezinta cu adevarat o satisfactie profesionala.

Momentele dificile

Restructurarile de personal au fost, pentru directorul general Sika Romania, cele mai dificile momente din cariera.

„Cele mai dificile momente din cariera mea au fost atunci cand am fost nevoita sa fac restructurari de personal, datorita impactului dur al crizei manifestat si pe piata meterialelor de constructii”, povesteste Ileana Nicolae.

Succesul in cariera

Reusita in cariera tine foarte mult de modul cum iti tratezi locul de munca si cat de mult te implici.

“Succesul in cariera mi l-a asigurat, in primul rand, felul in care am tratat orice loc de munca – cu multa seriozitate, ca pe afacerea mea proprie; si faptul ca oriunde am lucrat, am facut-o cu placere si pasiune”, sustine CEO-ul Sika Romania.

Sub conducerea Ileanei Nicolae, Sika a reusit sa-si majoreze afacerile de la 400.000 de euro in 2002 la peste 18 milioane euro in 2011.

In loc de constructii

Domeniul constructiilor a devenit o pasiune inca din scoala, insa daca nu ar fi fost asa, Ileana Nicolae si-ar fi dorit sa lucreze in turism.

“Daca nu as mai lucra in domeniul constructiilor, as prefera sa lucrez in turism pentru ca ador sa calatoresc, sa experimentez culturi de pe alte meleaguri”, spune directorul general Sika Romania.

Sfaturi pentru tineri

Experienta in afara tarii, cunostintele de operare PC si cele de limbi straine sunt esentiale pentru tinerii care se pregasesc sa dea piept unui mediu extrem de concurential.

“Ii sfatuiesc sa invete limbi straine, sa caute experienta in afara tarii: tabere scolare, an de schimb, etc. Trebuie sa caute sa faca ce le place. Indiferent de directiile in care se orienteaza, este important sa aiba instrumentele de baza: cunostinte de operare PC, abilitati de comunicare, limbi straine si sa-si doreasca sa realizeze ceva prin propriile puteri", afirma managerul.

Un alt sfat, adresat de aceasta data celor din primii ani de studiu, este sa caute sa imbine partea teoretica cu partea practica. "Din pacate sunt putine institutii in Romania care ofera aceasta facilitate si nu este usor de obtinut acest deziderat, insa studentii care fac practica sau chiar lucreaza in timpul facultatii dobandesc o perspectiva mai apropiata de realitate asupra mediului economic si au sanse mai mari de reusita”, ii sfatuieste Ileana Nicoale, pe tinerii de pana in 18 ani care se pregasesc sa paseasca intr-un mediu cu totul diferit comparativ cu ce au experimentat pana atunci.

Printre proiectele unde Sika s-a implicat cu solutii proprii se numara autostrada Transilvania, autostrada Arad-Timisoara, terminalul nou al aeroportului Henri Coanda-Otopeni sau centrele comerciale Sun Plaza (Bucuresti), Iulius Mall (Timisoara) sau Atrium Center (Cluj).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri