Are 24 de ani, a terminat ASE-ul, iar acum face un master in cadrul aceleiasi facultati. Nu este manager, nu participa la intalniri de afaceri, si in loc de business lunch-uri ia masa in cantina facultatii. Laurentiu Sandu este unul dintre putinii tineri romani care investeste pe bursa.
O zi din viata tanarului investitor incepe cu “stiri, foarte multe stiri”.

“Si in drumul spre facultate citesc ultimele noutati pe telefonul mobil. Nu sunt chiar un investitor in adevaratul sens al cuvantului pentru ca nu fac asta full time, ci sunt mai degraba un amator care inca invata”, spune Laurentiu Sandu.

Studentul tranzactioneaza in special actiuni ale companiilor listate in SUA. “Trebuie sa recunosc ca m-au atras numele mari de-acolo in primul rand. Piata romaneasca inca mai are de lucrat la acest capitol”, spune el.

Rapoartele de piata de la firma de brokeraj, cele mai importante stiri din SUA dar si din presa locala ocupa prima parte a unei zile obisnuite din viata tanarului investitor.

“Imi plac foarte mult revistele, varianta ’fizica’ a publicatiilor, insa in 90% din cazuri citesc presa online pentru ca este mai practic si mai ieftina. Din presa locala citesc in mare parte wall-street.ro, Ziarul Financiar si Gandul, dar si alte site-uri atunci cand un agregator de stiri ma duce acolo. In privinta publicatiilor de afara nu pot sa spun ca am o preferinta anume”, declara Laurentiu Sandu.

"Am lipsit de la facultatea sa prind minunea de pe SIF-uri"


Pentru tanarul investitor urmeaza apoi cateva ore de facultate, care uneori ’dispar’ din program atunci cand se intampla lucruri foarte importante. „De exemplu anul trecut, am lipsit de facultate doua sau trei zile ca sa prind minunea de pe SIF-uri dupa aprobarea pragului, dar am fost foarte dezamagit atunci”, mentioneaza el.

La sfarsitul anului 2011 deputatii au aprobat proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5%. Decizia era asteptata sa genereze un un val de cresteri pe bursa, insa dupa un plus de 10% pe SIF-uri in ziua anuntului, actiunile societatilor au inregistrat evolutii modeste in ultimele sedinte de tranzactionare din an.

„De cand am inceput sa tranzactionez, facultatea si timpul pe care il petrec informandu-ma despre piata imi consuma la fel de mult timp. Totusi, nu pot sa spun ca niciodata nu plec din fata calculatorului pana nu se inchide sedinta in SUA. Sunt destule zile cand dupa ora 7 uit si de scoala si de burse”, povesteste Laurentiu Sandu.

Studentul de la ASE spune ca in general citeste cartile recomandate in cadrul facultatii. “Nu pot sa ma laud si sa fiu ipocrit spunand ca aleg dupa carti. Din punctul meu de vedere este acelasi lucru daca citesti o varianta digitala, un studiu online vs o carte clasica. Nu cred ca daca te ingropi in carti automat te transformi intr-un trader profesionist. Ultima carte pe care am citit-o a fost International Business: ’Competing in the global marketplace’ de Charless Hill”, declara el.

La capitolul distractie si relaxare, Laurentiu Sandu spune ca nu se deosebeste foarte mult de oricare alt student. Astfel, de cate ori are ocazia iese la biliard cu prietenii si alege pescuitul, cand vremea ii permite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri