Cetatenii americani de origine libaneza Hassan si Mehdi Awdi, alaturi de alte doua persoane, au fost pusi sub acuzare de procurorii DIICOT pentru fraudarea CFR Mesagerie, cei doi mai fiind cercetati pentru pagubirea societatii Rodipet SA cu 35,5 milioane euro.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala au dispus inceperea urmaririi penale fata Awdi Hassan, cetatean libanez si american, Awdi A. Mehdi, cetatean american, Iordan Badeanu si Bassam Istanbouly, cetatean libanez, care sunt acuzati ca avand functii de conducere in cadrul SC Expeditie, Mesagerie, Bagaje, Coletarie, Valori Banesti si Corespondenta «CFR Mesagerie» SA, precum si in cadrul altor societati comerciale, au comis infractiunile de delapidare cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala si spalare de bani, scrie Mediafax.

Invinuitii au constituit o asociere infractionala in scopul delapidarii SC "CFR Mesagerie" SA, prin insusirea activelor patrimoniale de care dispunea societatea, dar si in scopul sustragerii de la plata catre bugetul de stat a impozitelor si taxelor datorate de catre aceasta societate, sustine DIICOT, intr-un comunicat remis presei marti.

"Intentia membrilor gruparii a fost aceea de a falimenta SC CFR Mesagerie SA, prin transferarea tuturor activelor catre alte societati comerciale pe care invinuitii le controlau, astfel incat sa nu se respecte obligatiile asumate prin contractul de privatizare al SC CFR Mesagerie SA precum si in vederea obtinerii unor beneficii financiare substantiale. In acest scop, invinuitii au procedat la incheierea de contracte fictive de prestari de servicii, o parte dintre acestea antedatate, in baza carora au fost inregistrate in contabilitatea SC CFR Mesagerie SA facturi fiscale reprezentand cheltuieli avand la baza operatiuni nereale, metoda prin care s-a realizat atat sustragerea de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat cat si insusirea in mod nelegal a activului patrimonial al societatii", explica DIICOT.

Astfel, cei patru si-ar fi insusit din patrimoniul SC "CFR Mesagerie" SA, active patrimoniale in valoare de aproximativ 4.400.000 de lei si au cauzat un prejudiciu considerabil bugetului de stat.

Afacerea judiciara este investigata de DIICOT impreuna cu ofiteri de politie din cadrul DCCO - Serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor.

Hassan si Mehdi Awdi sunt cercetati de DIICOT si in cazul fraudarii societatii Rodipet.

Potrivit DIICOT, in toata perioada post-privatizare, respectiv ulterior incheierii contractului de privatizare 62/2003, administratorii SC Rodipet SA, profitand de inexistenta controlului post-privatizare, a controalelor vizand respectarea regulilor financiare, dar si de pozitia dominanta in AGA, au desfasurat o politica de falimentare a societatii concretizata in incheierea unor contracte de imprumut, consultanta, reprezentare, vanzare, prestari servicii, total defavorabile societatii.

In aceasta modalitate membrii grupului infractional coordonati de invinuitii Hassan si Mehdi Awdi au procedat la cauzarea unui prejudiciu in suma totala de 35,5 milioane euro.

In dosar sunt noua acuzati despre care procurorii spus ca, prin intermediul mai multor firme, aproximativ 70 de societati comerciale, au comis infractiuni de delapidare, constituire de grup infractional organizat si spalare de bani, prejudiciind statul roman.

In cauza, in care cercetarile au fost demarate in cursul anului 2009, s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile. Astfel, au fost indisponibilizate 25 de imobile si 156 de autovehicule si utilaje.

In 2009, fostul presedinte al AVAS Mircea Ursache declara ca Rodipet va reveni in proprietatea statului, din cauza neindeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de catre cumparator, firma Magnar Two, care a respins acuzatiile si a solicitat AVAS incheierea procesului de monitorizare.

Rodipet Bucuresti a fost privatizata in anul 2003, cand Magnar Two a preluat integral firma.

Privatizarea Rodipet a avut loc in decembrie 2003, cand firma Magnar System Com din Otopeni a cumparat de la stat intregul pachet de actiuni al societatii de distributie a presei, printr-o tranzactie de sase milioane euro.

In 2006, statul a redobandit 45% din actiunile Rodipet in urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participatie pe care a vandut-o ulterior catre Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi.

In urma tranzactiei, Magnar Two detine un pachet de 83,9% din actiunile firmei de distributie a presei. Restul actiunilor sunt controlate de firma Your Hotels (15,9%) si o persoana fizica, Bassam Raymond Istanbouly (0,2%) - cercetat de DIICOT in dosarul CFR Mesagerie.
La privatizarea Rodipet, statul a acordat facilitati fiscale in valoare totala de 48,46 milioane lei.

In dosarul fraudarii Rodipet este vizat si cetateanul libanez Said Baaklini care a fost audiat, in iulie 2011, dupa ce procurorii DIICOT - Structura Centrala au facut noua perchezitii domiciliare la sediul si punctele de lucru ale SC Libarom Agri SRL si la locuinta acestuia, fiind ridicate mai multe documente financiar-contabile si alte mijloace materiale de proba utile in solutionarea cauzei.

Actiunea a fost o continuare a documentarii investigative realizate de catre procurorii DIICOT in dosarul privind activitatea infractionala derulata prin intermediul SC Rodipet SA (devenita SC Network Press Concept SA) de catre mai multe persoane, printre care Hassan si Mehdi Awdi.

Seful Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crimnalitate Organizata si Terorism, Codrut Olaru, a declarat ca in dosarul privind fraudarea Rodipet cu peste 35 milioane de euro s-a dispus o expertiza contabila, ale carei rezultate probabil vor reliefa paguba constatata deja de procurorii DIICOT.

In 2 martie 2012, procurorul sef Olaru declara, in conferinta de bilant a institutiei, ca dosarul Rodipet a fost preluat de catre DIICOT cu mult timp dupa constatarea faptelor, institutia detinand "o tona de documente care sunt evaluate de procurori cu expertii si care pot fundamenta o incadrare juridica corecta si trimitere in judecata serioasa".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri