Producatorul de lactate Olympus continua investitiile in Romania, primind o finantare de 30 milioane euro de la Black Sea Trade and Development Bank, o institutie financiara internationala infiintata de mai multe tari din regiunea, inclusiv Romania si Grecia.
Banii vor fi utilizati pentru cresterea capacitatii de export din fabrica proaspat inaugurata de companie in Brasov. Anul trecut, in toamna, compania Olympus a inaugurat cea mai mare frabrica de lactate din Europa in Brasov, printr-o investitie de 55 milioane euro, derulata exclusiv din fonduri proprii.

Unitatea de productie din Brasov inca nu functioneaza la capacitate maxima, oficialii companiei estimad ca probabil se va opera la jumatate din capacitate pana la finalul anului.

Fabrica are o capacitate totala de colectare a laptelui de 40.000 litri pe ora si produce deja mai multe produse lactate sub brandul Oly. In prezent 80% din productie merge la export, momentan in tarile din Europa Centrala si de Est. Pana la finalul anului compania vrea sa exporte iaurturile si branzeturile “made in Romania” si in vestul Europei si cat mai curand planuieste sa ajunge cu acestea si in SUA.

Compania mai are 3 fabrici in Grecia si una in Bulgaria. Pe langa iaurt, compania mai produce si sucuri naturale, o linie de business care este posibil sa ajunga si in Romania, insa nu sunt planuri imediate in acest sens.

Cea mai mare “pepiniera” pentru exporturi este Grecia, insa oficialii companiei au spus pentru wall-street.ro ca in urmatorii 2-3 ani Romania va deveni prima piata din care se vor exporta produsele companiei la nivel international.

Anul acesta, valoarea exporturilor din Romania este asteptata sa creasca cu peste 50%, pana la 32 milioane euro, fata de 20 milioane euro in 2011.

Pentru 2012 compania se astepta la o dublare a cifrei de afaceri, fata de 2011, pana la circa 40 milioane euro, pe piata locala. Unul dintre factorii care determina cresterea este darea in folosinta a noii unitati de productie.

"La nivel de distributie, compania este deja prezenta in marile lanturi de hipermarketuri si supermarketuri, iar pe viitor vor sa ajunga si in micile magazine”, spune Dimitrios Sarantis presedintele Olympus (foto dreapta)

Olympus isi continua extinderea in plan local si prin noi lansari de produse. In cateva saptamani Olympus va lansa in Romania 10 sortimente de iaurt cu fructe.

Cum au obtinut grecii 30 milioane euro imprumut

Black Sea Trade and Development Bank a acordat grecilor de la Olympus cel mai mare imprumut acordat vreodata de institutie unei companii din Romania, 30 mil. euro.

Finantatorul infiintat de Albania, Armenia, Azerbaidjian, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Rusia si Ucraina a acordat 24 de imprumuturi in 13 ani pentru companii sau banci din Romania. Printre firmele finantate se numara Rompetrol, Unicredit sau Terapia. In total, banca a finantat cu 250 mil. euro firmele din Romania.

Mustafa Boran, vice president banking la BSTD, (foto stanga) a explicat pentru wall-street.ro ce anume i-a facut sa acorde aceasta finantare.

Stabilitatea de pe piata lactatelor este primul motiv invocat de Boran, acesta spunand ca sunt domenii unde institutia este mult mai reticenta cu finantarile, cum ar fi zona de real estate. Prezenta globala a companiei Olympus, care opereaza in 34 de tari, printre care si SUA, Germania sau Italia, a fost al doilea factor care i-a convins pe bancheri.

“Pe de o parte compania are o experienta internationala ceea ce este foarte important si pe de alta parte nu depinde de o singura piata”, spune Mustafa Boran.

Un ultim factor crucial pentru finantare au fost fondurile proprii, Olympus investit 55 milioane in unitatea de productie din Brasov inainte de primirea acestei finantari de 30 milioane euro.

Grupul Olympus este prezent in Romania din 1999, iar pana in 2008 intreaga productie a fost destinata exportului. Din 2008, compania a inceput sa vanda produsele si local. Compania lucreaza cu circa 500 de fermieri din zona de Nord a Romaniei pentru a colecta lapte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri