Exporturile de mobila au crescut cu 17% anul trecut, la un nou nivel record, de 1,38 miliarde euro, in timp ce productia locala a stagnat la 1,82 miliarde euro, potrivit estimarilor asociatiei de profil.
Consumul intern s-a mentinut pe un trend descrescator si s-a diminuat cu 17,5%, la 793,2 milioane euro, scrie Mediafax.

"Estimam in acest an o crestere de 12% a exporturilor si un avans de 8% al importurilor. Avansul ar putea fi chiar mai mare, dar nu vrem sa ne aventuram. Este extraordinar ca diferenta dintre exporturi si importuri depaseste un miliard de euro. De la an la an cresterea va fi mai mare", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Aurica Sereny, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Importurile de mobila au avansat cu 10% anul trecut, la 353,2 milioane euro, conform datelor asociatiei.

"Piata interna a absorbit foarte putin, iar consumul a continuat sa scada in 2011. Este ingrijorator ca se reduce consumul din productia interna. Cei care s-au concentrat pe exporturi au avut de castigat", a spus Sereny.

Comparativ cu 2010, vanzarile din productia autohtona s-au diminuat cu peste 30%, inregistrand o pondere de 55,5% din totalul rulajului intern.
Datele prezentate joi de APMR sunt estimative si au la baza rezultatele inregistrate in primele 11 luni din 2011, comparativ cu perioada similara a anului precedent.

APMR are aproximativ 450 de membri din industria mobilei si segmente conexe. Membrii asociatiei genereaza peste 60% din productie si 70% din exporturile de mobila din Romania. Printre cei mai importanti jucatori din retailul romanesc cu mobila se numara Mobexpert, Elvila, IKEA, Lemet, Casa Rusu, Simex si kika.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri