Acoperisurile verzi scad costurile de incalzire sau de racire a locuintelor cu pana la 26%, potrivit datelor Sika Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietei locale de profil.
Unul dintre cele mai importante atuuri de care tin cont proprietarii de locuinte este, fara indoiala, eficienta energetica. Acoperisurile verzi asigura o buna izolare termica pe parcursul intregului an, reducand costurile cu incalzirea sau racirea locuintelor cu pana la 26%, potrivit Sika Romania.

Un alt avantaj al acoperisurilor verzi este dat de capacitatea plantelor de a absorbi poluarea din aer si de a diminua cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera, efectul de sera fiind, de asemenea, redus. In plus, poluarea fonica este si ea micsorata considerabil.

Nu trebuie neglijat, de asemenea, nici aspectul legat de protejarea resurselor de apa. Daca in cazul unui acoperis conventional 75% din apa provenita de la ploi este evacuata prin sistemele de canalizare, prin montarea unui acoperis verde, apa este retinuta de plante, oprind astfel irosirea acesteia, dar si inundatiile din orase.

Avantajele estetice sunt si ele foarte importante cand vine vorba de acoperisurile verzi. “Esteticul contribuie la confortul zilnic al fiecaruia dintre noi in conditiile in care spatiile verzi sunt total absente in anumite zone urbane. In plus, acoperisurile verzi pot deveni adevarate spatii de recreere si relaxare in mijlocul oraselor”, este de parere reprezentantul Sika Romania.

“Acoperisurile verzi nu presupun costuri foarte mari. In medie, un metru patrat de acoperis verde ajunge la 18 -25 de euro, putand varia in functie de plantele care vor fi alese sau de costul de montaj”,sustine Aurelian Pascale (foto), business unit manager contractors Sika Romania.

Daca primele acoperisuri verzi sunt amintite in istorie inca dinaintea erei noastre, secolul XX a readus in arhitectura gradinile situate pe terasele locuintelor. Astazi tot mai multe state din lume implementeaza si promoveaza acoperisurile verzi.

“In Germania, in acest moment, 10% din totalul acoperisurilor sunt verzi, iar in Elvetia normele legislative impun ca orice acoperis nou construit, mai mare de 500 de mp, sa fie realizat utilizand un astfel de sistem. Speram ca si Romania sa ajunga in cel mai scurt timp posibil in randul tarilor ce adopta acoperisurile verzi, alaturandu-se astfel tendintei mondiale privind folosirea eficienta a resurselor de apa”, afirma Aurelian Pascale.

Ce este un acoperis verde?

Un acoperis verde este alcatuit, spre deosebire de cele clasice, din partea propriu-zisa hidroizolatoare si partea vegetala care poate avea diferite adaptari in functie de design-ul dorit. Pentru crearea unui astfel de acoperis trebuie tinut cont de mai multi factori, insa, structura cel mai des intalnita este formata dintr-un strat de suport, o bariera de vapori, un strat de termoizolare si hidroizolare, urmat de unul de protectie si unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetatie aleasa in functie de suprafata acoperisului sau de inclinatie.

Potrivit specialistilor Sika, acoperisurile verzi se impart in doua mari categorii: intensive si extensive.

“Cele extensive sunt destinate plantelor de mici dimensiuni si implicit cu o grosime mica de strat vegetal, in timp ce acoperisurile intensive pot fi montate pentru cultivarea plantelor cu dimensiuni mari, precum arbusti, copaci de talie mica, spatii de relaxare, gradini verzi”, a mai adaugat Aurelian Pascale.

Filiala locala a grupului Sika, una din cele mai importante companii specializate in productia de materiale chimice pentru constructii, a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 17% anul trecut, la 18 milioane de euro, de la 15,4 milioane euro in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri