Dupa ce s-a renuntat la varianta cu un investitor strategic, se pare ca privatizarea Romgaz se va face prin listarea actiunilor companiei la Bursa. Varianta a fost vehiculata de mult de ministrul Economiei, Codrut Seres. De la presedinte si premier, toti au zis ca privatizarea Romgaz va fi categoric diferita de cea a Petrom. In sensul ca statul va trebui sa castige mai mult de pe urma resurselor sale de gaze.

Un prim pas a fost ca autoritatile au decis ca vanzarea Romgaz sa nu se mai faca catre un investitor strategic, ci printr-o modalitate care va fi stabilita ulterior de consultantul desemnat in acest proces. Decizia a fost aprobata recent, pe baza unui memorandum prezentat de Ministerul Economiei si Comertului, din care rezulta ca varianta privatizarii Romgaz Medias cu un investitor strategic ar fi dezavantajoasa pentru statul roman.

Ieri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale ne-a declarat ca "Guvernul nu o sa dea drumul la privatizarea Romgaz pentru un investitor strategic, ci prin emisie de actiuni si listare la Bursa. Oricum, statul va mai pastra pachetul majoritar un timp".

Varianta aceasta a fost lansata si de ministrul Economiei, Codrut Seres. El afirmase recent ca aceasta solutie ar favoriza si deschiderea catre piata a Romgaz.

Ne "vindem" tara...

In prezent, extragem circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze, ceea ce ne asigura cam 60% din necesarul de consum. Cei doi mari producatori sunt Romgaz si Petrom, cu cote aproximativ egale de extractie. Romgaz mai are si rezervele interne de gaze, cu o capacitate actuala de inmagazinare de maximum 3 miliarde mc.

In contextul energetic mondial plin de conflicte, necesitatea de a privatiza producatorul national de gaze naturale a lansat aprigi dispute. Mai mult decat atat, spaima creata in randul populatiei de majorarile prognozate la preturi, pe fondul deschiderii pietei catre UE, a ridicat intrebarea daca este bine sa vinzi ceea ce ti-ar asigura o oarecare independenta energetica.

A mai existat ceva. Privatizarea celuilalt mare producator intern de gaze naturale, Petrom, cumparat cu rezervele de titei. Aratata cu degetul si indelung contestata, aceasta tranzactie a devenit reper pentru statul roman atunci cand ia in calcul vanzarea Romgaz.

In prezent, Petrom - OMV poate vinde petrolul cu cat vrea (urmand cotatiile internationale), dar nu si gazul, care are inca un pret stabilit de autoritati. Asta pana in iulie 2007, termenul agreat cu Comisia Europeana de liberalizare totala a pietei gazelor. Atunci, statul nu va mai putea stabili un pret al gazelor naturale, nici macar pentru consumatorii casnici.

Plus 35 de dolari la mia de metri cubi

Angajamentele asumate de Romania in negocierile cu UE prevad o crestere anuala medie cu 25 de dolari pe mia de metri cubi pentru gazele naturale extrase in Romania. Totusi, ele se vor scumpi anul acesta cu 35 de dolari/mia de metri cubi.

Astfel, incepand chiar cu 1 aprilie, dupa cum ne-a declarat Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, cei doi mari producatori - Romgaz si Petrom - vor primi 120 de dolari pe mia de mc, deci cu 10 dolari mai mult. A doua majorare va fi la 1 iulie, de 5 dolari, urmand ca la 1 octombrie pretul pe o mie de mc sa creasca la 145 dolari.

Pentru ca tarifele percepute consumatorilor captivi (casnici) au crescut cu 17% la 1 ianuarie 2006, Guvernul a hotarat ca pretul gazului din productia interna sa nu mai creasca, in primul semestru, pentru a nu crea presiuni suplimentare.

Gaze mai scumpe cu 32%

Pe data de 15 martie, ANRGN va publica in Monitorul Oficial noile tarife la gaze pentru consumatorii captivi, aplicabile de la 1 aprilie. Cresterea programata este de 9%. Acest procent insa poate suferi modificari, atat timp cat ANRGN nu a primit de la Ministerul Economiei un calendar al preturilor la gazele din productia interna, ne-a declarat ieri Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN.

Populatia, care plateste un tarif calculat ca medie intre gazul intern si cel din import, ar urma sa suporte scumpiri pe tot anul de circa 32%, daca adunam si majorarea de 17% de la 1 ianuarie 2006. Astfel, consumatorii casnici ar urma sa plateasca cu 9% mai mult, de la 1 aprilie, si cu 7%, de la 1 iulie. "Depinde de cat ajunge sa coste mia de metri cubi din import. Asa cum stau lucrurile, in ultimul trimestru ar urma sa nu mai fie operata nici o modificare", a declarat recent ministrul Economiei, Codrut Seres.

Populatia deja plateste acum peste 270 de dolari/mia de mc, fara TVA. Consumatorii industriali platesc un pret mai mic, negociat direct. In prezent, gradul de deschidere a pietei este de 65%. Cosmeanu a mai precizat ca, pentru ajutorarea populatiei, o solutie luata in calcul de guvernanti, la care se lucreaza, este constituirea unui Fond de coeziune sociala, din castigurile obtinute de cei doi producatori de gaze. Aceasta pana la deschiderea totala a pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri