Directorul general adjunct al Eureko Asigurari, Carmen Radu, a declarat ca aproape jumatate dintre pacientii internati in spitalele din Bucuresti apeleaza la "plati informale", respectiv "atentii" pentru medici si asistente, suma medie cheltuita in acest fel echivaland cu circa 200 de euro.
Aproape jumatate dintre locuitorii Capitalei au cheltuit, in medie, 843 lei pentru "plati informale" in perioada spitalizarii, suma fiind mai mare in provincie - 866 lei, potrivit lui Radu.

"Cifrele provin dintr-un studiu realizat in 2011. In provincie, aproape 45% au dat bani pentru plati informale, comparativ cu 49,3% in Bucuresti. Prin «plati informale» se intelege atentii pentru medici sau asistente, pentru medicamente sau investigatii", a afirmat Radu, potrivit Mediafax.

Potrivit studiului, 84,1% dintre cei intervievati in Capitala au apelat la serviciile unei clinici sau ale unui cabinet medical privat, in timp ce in provincie procentajul ajunge la 66,6%.

"Cu alte cuvinte, constatam ca pacientul roman nu-i este teama ca furnizorii de servicii medicale ar face foarte mult profit, pentra ca el apeleaza la acestia si nu la sistemul de stat", a spus Radu.

Pe de alta parte, reprezentantul Eureko a afirmat ca acordarea de deductibilitati fiscale pentru asigurarile private de sanatate vor fi privite de catre angajatori ca un stimulent, care pot contribui, prin oferirea unei polite angajatului, la dezvoltarea acestui segment al pietei asigurarilor.

"O astfel de polita reduce absenteismul la locul de munca din cauze medicale, atat ca si numar de persoane afectate, cat si ca durata medie de rezolvare a problemelor de sanatate. Un alt beneficiu este cresterea gradului de retentie a personalului, a atractivitatii ofertelor de angajare deoarece se satisface o nevoie importanta, deja existenta in randul indivizilor", a spus Radu.

Al treilea beneficiu va consta in decontarea directa de catre asigurati a sumelor cu furnizorii de servicii medicale, de stat sau privati, care reprezinta fonduri suplimentare atrase de sistem.

"Aceste sume pot fi utilizate la cresterea salariilor cadrelor medicale, achizitia echipamentelor de ultima generatie, imbunatatirea calitatii actului medical", a spus reprezentantul Eureko.

Simularile companiei au aratat ca prin acordarea unei deductibilitati fiscale de 25 euro/luna pentru politele de sanatate vor fi atrase, la nivelul anului 2013, fonduri suplimentare de 75 milioane de euro.

"Daca nu se aplica deductibilitati, statul castiga 1,7 milioane de euro, prin taxarea sumelor platite pentru aceste polite", a spus Radu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri