"Meseriasul” aproape ca a disparut odata cu trecerea la un regim modern de viata ghidat in special dupa valorile materiale. A devenit o practica obisnuita studierea la facultati umaniste sau economice, in detrimentul celor tehnice sau scolilor de meserii. Cum salariile si viitorul in cariera sunt un lucru important, wall-street.ro va prezinta locul unde leafa poate depasi 2.000 euro/luna.
Meseria de montator de podele s-a dezvoltat in ultimii ani, inclusiv in Romania. Desi in momentul de fata exista o singura facilitate de studiu a acestei slujbe in tara noastra, sunt zeci de tineri dornici sa invete cu adevarat aceasta meserie. Un factor care ne-ar putea aduce in top ar fi un numar mai mare de scoli specializate.

Sunt tinerii interesati de “meserie”?

Interesul pentru meseria de montator este relativ scazut in Romania, daca il comparam cu alte state europene dezvoltate.

Germania, Austria sau Italia dispun de cel mai mare numar de studenti si practicanti ai meseriei de montator la nivel european, Romania fiind clasata mult in spatele acestora din cauza lipsei unitatilor de pregatire, a unui sistem de instruire gresit - “invatat dupa ureche” si, in final, a remunerarii foarte scazute.




“Tinerii sunt interesati de aceasta meserie, este frumoasa – implica munca fizica, putina creativitate si matematica. Din pacate, situatia financiara nu le permite sa se inscrie si atunci sunt foarte multi care bat la portile firmelor de montaj pentru a-i angaja si sunt trimisi mai departe”, explica Razvan Dobre (foto stanga), presedintele Asociatiei montatorilor de pardoseli din Romania (AMPR).


Salariul de incepator, de doua ori mai mare in strainatate decat in Romania

Germania este tara cu cel mai mare numar de “meseriasi” din Europa. Acolo, un tanar debutant, iesit de pe bancile scolii, poate castiga pana la 600 euro pe luna, de doua ori mai mult decat ar primi un debutant in Romania.

Problema vine atunci cand ne raportam la organizarea si implicarea celor doua state in educarea si formarea tinerilor practicanti de meserii: in Germania, scolarizarea este asigurata in totalitate de stat, in timp ce in Romania, studentul plateste totul din propriul buzunar.

Diferentele sunt resimtite si mai tarziu, odata cu castigarea anilor de experienta. Astfel, dupa terminarea studiilor de profil, un tanar absolvent castiga 1.200 euro/luna – comparativ cu 400 euro/luna, cat castiga un tanar din Romania, un "mester" din Germania castiga in jur de 1.600 euro/luna – comparativ cu 800 euro/luna in tara noastra, iar un maistru poate depasi 2.000 euro/luna, in timp ce in Romania aceasta meserie nu exista.


Un inceput promitator: scoala de montatori

La Bran, in judetul Brasov, exista o unitate de formare a tinerilor aspiranti la titlul de “meserias” cu acte in regula.

Scoala de la Brasov este o unitate privata, deschisa de o fundatie, a carei diplome sunt acreditate de Ministerele Muncii si cel al Educatiei. Statul nu are nici cea mai mica implicare, toata metodologia scolii bazandu-se pe procedurile germane de la Neustadt Underreich. Tinerii “studenti” invata aici atat montarea pardoselilor calde (lemnul) cat si a celor elastice (linoleum, mocheta, pvc).

Cursurile se desfasoara dupa modelul german in sistem dual si trebuie, mai intai de toate, sa fie angajati intr-o firma, aceasta urmand sa faca un contract cu scoala, costurile fiind, insa, destul de ridicate.

Taxele de scolarizare se ridica in Romania la 1.500 euro/an. Acestea includ cazarea si masa, dar investitia, nu beneficiaza si de ajutorul statului. In timpul cursurilor, desfasurate pe o perioada de 11 saptamani, fiecare student practicant va fi cooptat de o firma – in urma unui contract – iar aceasta ii va plati taxele de scolarizare, oprindu-i o parte din salariu pentru achitarea studiilor. In tot acest timp, tinerii fac deopotriva cursuri teoretice cu profesori specializati din tara si din strainatate, dar si executie in diferite proiecte.

Din nou, spre studiu comparativ, in Germania statul acopera intreaga cheltuiala a studiilor, care la ei se ridica la circa 5.000 euro/an. De precizat ca acolo, salariul de incepator (600 euro – n.r.), este in totalitate al tanarului student, fara ca acesta sa fie obligat sa cotizeze la scolarizarea sa.

Romania versus Germania

Luand spre comparatie tot cele doua state, Romania pierde la capitolul interes pentru acest domeniu. “In tara noastra nu mai exista un sprijin si o promovare a acestui tip de activitati: Guvernul, institutiile statului si mai apoi tinerii nu dau foarte mare importanta notiunii de «meserie». Daca in urma cu doi ani de zile, in Germania, 80% din cei care terminau studiile gimnaziale sau liceale optau pentru scolile de meserii, numai 20% voiau sa urmeze cursurile unor universitati, in Romania statistica este mult diferita. Nemtii chiar au dorinta de a deveni meseriasi, la noi situatia nu sta chiar asa”, spune pentru wall-street.ro, Razvan Dobre, presedintele ANPR.

In tarile dezvoltate, cum este si cazul Germaniei, statul este direct implicat in educarea si formarea tinerilor studenti, dornici sa invete diferite meserii.

“Totul este bine dezvoltat aici si functioneaza in acest mod de peste 100 ani. Inainte se obisnuia ca un mester sa isi ia un ucenic pe care il invata meserie timp de circa patru ani, il instruia, iar la finalul acestei perioade “invatacelul” era supus unui examen. Mesterul devenea astfel responsabil pentru ucenicul sau. Ani mai tarziu, am hotarat ca este cazul infiintarii unor scoli specializate pentru a face fata numarului mare de aplicanti si doritori sa invete meserie”, poveste Josef Heller (foto dreapta), vicepresedintele organizatiei montatorilor de pardoseli EUFA P+F, aparuta in Germania in 2005.

“Dupa infiintarea scolilor si formarea claselor de meseriasi, a inceput studiul teoretic al acestui domeniu. Cu timpul s-a trecut la invatamantul si formatul de tip dual (teorie+practica), model folosit si in ziua de astazi”, continua Josef Heller, despre modul cum se invata meserie in Germania, unul din cele mai dezvoltate si industrializate puteri economice din lume.

Cu o populatie de 80 milioane de locuitori, de circa patru ori mai mare decat tara noastra, nemtii dispun de 7 unitati de pregatire in domeniul tehnicii de montare a pardoselelor, in timp ce Romania se “multumeste” cu o singura facilitate - cea din judetul Brasov. Un mic calcul, raportat la numarul de locuitori releva ca in Romania, tara cu o populatie de 19 milioane de locuitori (conform ultimului recensamant – n.r.) ar fi nevoie de cel putin patru astfel de unitati de formare profesionala, in cel putin patru zone cheie de pe intregul teritoriul sau.

Diferentele spun multe despre pozitia noastra in raport cu celelalte piete europene dezvoltate.

Cand vine vorba de disponibilitatea fondului forestier (a lemnului) din tara noastra, in raport cu cea din statul german, in Romania, suprafata acestuia reprezinta 26,2% din suprafata tarii (potrivit datelor din anul 2005 – n.r.), suprafata totala a sa fiind de 6,5 milioane Ha, in timp ce in Germania, fondul forestier reprezinta peste 11 milioane de Ha, echivalentul a 31% din suprafata tarii.

La nivel statistic, dar de aceasta data pe segmentul mochetelor, Romania, la nivelul anului 2009 monta circa 1 milion m2/an, in timp ce Germania inregistra de cinci ori mai mult (5 milioane m2/an). Anul trecut, statistica a inregistrat o scadere pe piata locala cuprinsa intre 20-25% la circa 750.000 m2/an, iar in Germania o scadere la 4 milioane de m2/an, potrivit informatiilor ANPR.

Romania, unul din cei mai importanti producatori de pardoseli

De partea cealalta, la capitolul productiei de pardoseli - in special pe zona de parchet masiv, Romania sta foarte bine, in timp ce productia de parchet stratificat este concentrata mai mult in nordul tarii, prin trei fabrici, care exporta in tarile din regiune, dar si in Japonia, China ori SUA.

“Din punctul meu de vedere, Romania sta foarte bine in ceea ce priveste productia de parchet daca ne raportam la puterea de cumparare si la numarul de locuitori ai tarii. La nivel european, productia de parchet din tara noastra este situata in topul tarilor care prelucreaza lemnul, undeva in urma statelor precum Germania, Austria, Italia, Polonia si Ungaria. In Romania, piata pardoselilor este aflata intr-o continua crestere”, sustine Razvan Dobre, presedintele Asociatiei montatorilor de pardoseli din Romania.

De ce au nevoie "mesterii" romani pentru a ajunge la nivelul tarilor dezvoltate?

“Pentru a ajunge la nivelul tarilor dezvoltate, precum Germania, Austria sau Italia, mesterii au nevoie in primul rand de piata: aici pot exersa, dezvolta si practica meseria propriu-zisa. Un alt aspect extrem de important este seriozitatea – care a disparut in ultima vreme, fie din lipsa de interes, fie din alte motive, si nu in ultimul rand – poate cel mai important - de suportul statului roman”, sustine Razvan Dobre, presedintele Asociatiei montatorilor de pardoseli din Romania.

Totodata, tara noastra ar avea nevoie si de o crestere considerabila a numarului de scoli de arte si meserii.

ANPR ia in considerare dezvoltarea unei noi scoli de meseriasi, dar de aceasta data in Bucuresti, prin accesarea fondurilor europene din programul 2013-2016.

Nemtii cauta forta de munca romaneasca

In ultimii ani, procentul celor care studiaza la scolile de montatori de pardosele din Germania a scazut, iar nemtii cauta tineri pasionati de acest domeniu inclusiv din Romania.

Conditiile sunt cat se poate de simple: sa fie pasionati, dedicati si hotarati sa duca la bun sfarsit stagiul de pregatire, care se intinde pe o perioada de 3 ani.

Totodata, in perioada 30 martie-1 aprilie, la Romexpo are loc targul Construct EXPO, unde tineri din mai multe state europene se intrec in competitia montatorilor de pardoseli, iar Romania este reprezentata de o echipa. Primul concurs de acest gen a fost infiintat in 1997, in Germania si de atunci, o data la doi ani de zile are loc o astfel de competitie intr-o tara din Europa. Anul acesta se desfasoara in Romania, pentru ca in 2014 sa aiba loc in Cehia, apoi in Italia (2016) si in Suedia (2018).

Credeti ca statul ar trebui sa vina in sprijinul tinerilor sau preferati scoli exclusiv private cu profil tehnic? De ce credeti ca tot mai multi tineri aleg facultatile in detrimentrul scolilor de arte si meserii? Asteptam opiniile tale mai jos!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri