Berea Bergenbier s-a nascut in 1995, la un an dupa intrarea pe piata romaneasca a belgienilor de la Interbrew. In scurta sa istorie, berea care da numele fabricii StarBev din Romania a trecut prin portofoliile multor companii mari din domeniul, fie prin fuziuni, fie prin vanzari.
Bergenbier s-a nascut la Blaj, productia ajungand in Ploiesti, abia la finalul anilor 1990, cand belgienii cumpara jumatate din fabrica Efes din Ploiesti. Ulterior, in 2006, turcii de la Efes vand catre Interbrew integral fabrica din Ploiesti.

Marile fuziuni si vanzari din istoria Bergenbier incep in anii 2000. In 2004, Interbrew fuzioneaza cu AmBev si formeaza InBev. In 2008, InBev fuzioneaza cu Anheuser-Busch si formeaza AB-InBev, lider global pe piata berii. La final de 2009, insa, gigantul se hotareste sa renunte la operatiunile din Europa Centrala si de Est si vinde fabricile din regiune catre fondul de investitii CVC Capital Partners, care a infiintat Starbev.

CVC Capital Part­ners a preluat fabricile din ECE cu 2,3 mld. dolari in 2009. In 2012, operatiunile se vand cu 3,5 mld. dolari, intr-o piata care incepe sa se stabilizeze, dupa doi ani de scaderi.

Dupa mai putin de doi ani si jumatate, CVC Capital Partnes hotareste sa vanda Starbev. Motivul? Cererea era mare pentru aceste unitati de productie.

Pe 3 aprilie, Molson Coors a anuntat ca plateste 2,6 mld. euro pentru StarBev, inclusiv Bergenbier Romania.

Anheuser-Busch InBev (ABInBev), SABMiller, Carlsberg, Heineken si alti producatori de bere au studiat oportunitatea preluarii StarBev, potrivit informatiilor aparute in presa internationala.

In 2010, Bergenbier a inregistrat afaceri de 470 milioane lei, mult sub nivelul din 2009 de circa 570 milioane lei. In 2010, Bergenbier SA a inregistrat o pierdere de 65,8 mil. lei, fata de 19 mil. lei in 2009.

Volumul de bere vandut in 2011 pe plan local a stagnat la circa 17 mil. hl. Nivelul este in scadere cu 16% fata de 2008, punctul maxim al pietei, si este similar cu cel din 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri