Contractul pentru vanzarea Cupru Min Abrud va fi semnat vineri de catre oficiali OPSPI si reprezentanti ai companiei canadienei Roman Copper, prevederile acordului urmand sa fie facute publice saptamana viitoare, a declarat seful OPSPI, Florin Vladan.
"Vom semna maine contractul de privatizare a Cupru Min. La cateva zile de la semnare, saptamana viitoare, il vom face public. Vrem sa aratam ca nu este niciun fel de lucru pe care sa-l tinem ascuns", a afirmat Vladan.

Roman Copper Corp. a castigat, la inceputul saptamanii trecute, licitatia organizata de OPSPI pentru vanzarea pachetului integral de actiuni la Cupru Min Abrud, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro, scrie Mediafax.

Vladan a adaugat ca pentru incheierea tranzactiei este necesar avizul Consiliului Concurentei, intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului. Dupa avizul Consiliului Concurentei, Roman Copper trebuie sa transfere OPSPI suma de 200,77 milioane de euro in cel mult 30 de zile.

"Vom impune prin contract ca Roman Cooper sa furnizeze Consiliului Concurentei in cel mult 15 zile toate documentele necesare", a precizat Vladan.

Patrimoniul Cupru Min, pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei, a fost evaluat de o firma cu sediul intr-un apartament din judetul Alba, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010, firma fiind detinuta de membrii aceleiasi familii.
Firma "Evaluar" din Alba-Iulia, cu un numar mediu de patru angajati in 2010 si un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu si volumul de investitii care trebuie asumate de catre cumparator.

Informatia a fost confirmata de reprezentantii Ministerului Economiei. "Evaluar, din cate imi amintesc", a afirmat joi Sorin Gaman, director in Ministerul Economiei.

Vladan a precizat ca raportul de evaluare intocmit de firma Evaluar a fost avizat in 2011 de o alta firma, Olimp Group Appraisal Office din Bucuresti.

Olipm Group Appraisal Office este detinuta in proportie de 65% de o persoana fizica, Iulian Stefanescu. In actionariat se gasesc alte doua persoane fizice, Constanta Irina Mihai si Corina Mirela cernea, cae au 30%, respectiv 5% din actiuni.

Un document oficial releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, a declarat ca nu detine informatii privind evaluarea sau evaluatorul Cupru Min, dar ca vanzarea actiunilor companiei din Abrud nu produce nicio schimbare in privinta licentei de concesiune a zacamantului de minereu de cupru de la Rosia Poieni.

ANRM este insitutia abilitata sa acorde contracte de concesiune asupra resurselor naturale.

Firma Roman Copper a fost fondata anul trecut de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada), special pentru participarea la procesul de privatizare a Cupru Min.

Bayfront Capital Partners are activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Potrivit Ministerului Economiei, Bayfront Capital Partners va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA. Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.

In vederea participarii la licitatie Roman Copper a prezentat o scrisoare de garantie bancara emisa de banca TD Bank din Toronto (Canada).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri