Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, sustine ca hotararea de joi a Curtii de Apel Alba Iulia nu afecteaza deciziile Consiliului Local Rosia Montana privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot,iar procesul de avizare a proiectului continua.
Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil joi, in urma unei reclamatii depusa de trei organizatii non-guvernamentale, decizia din 2009 a Consiliului Local Rosia Montana prin care a fost validata procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) si Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana Gold Corporation, se arata intr-un comunicat al Gabriel Resources, inregistrata in Canada si listata la Toronto, citat de Mediafax.

"Monitorizam atent situatia in Romania si, odata ce vor fi disponibile mai multe detalii, vom face anunturile potrivite. Pentru moment, procesul de avizare pentru proiect continua", a declarat in comunicat Jonathan Henry, presedinte si director general al Gabriel Resources.
Deciziile de adoptare a planurilor de urbanism, luate in 2002, nu sunt afectate de hotararea Curtii de Apel Alba Iulia, se spune in comunicat.

"Decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu se aplica in privinta deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Rosia Montana de a adopta documentatia PUG si PUZ, despre care stim ca sunt inca valide si legale (...) Compania confirma ca toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua in acord cu prevederile legale. In plus, noul proiect de documentatie de urbanism pentru proiect este intr-un stagiu avansat (...) si va rezulta in emiterea unui noi PUZ. Comunitatile locale afectate de proiect au initiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG", se arata in comunicat.

In plus, compania a aratat, potrivit Bloomberg, ca decizia de joi a Curtii nu afecteaza procesul de obtinere a avizului de mediu pentru proiectul Rosia Montana.

Purtatorul de cuvant al RMGC, Andreea Nastase, a declarat pentru Bloomberg ca nu exista nicio legatura intre decizia Curtii de Apel Alba Iulia si procesul de obtinere a permisului de mediu pentru proiectul minier, ultimul aviz important necesar pentru demararea lucrarilor la Rosia Montana.

"Am inteles ca decizia se refera la un plan zonal adoptat in 2009. Un plan zonal mai vechi, datand din 2002, este valid si in vigoare", a spus Nastase.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru Bloomberg ca Executivul nu a primit de la Curte niciun document privind proiectul Rosia Montana.

Asociatia "Alburnus Maior" a anuntat, joi, ca planurile de urbanism de la Rosia Montana au fost anulate irevocabil de Curtea de Apel Alba-Iulia. Asociatia a afirmat totodata ca, in aceste conditii, procedura de avizare a investitiei nu mai poate fi continuata in Comitetul de Analiza Tehnica (CAT).

Planurile de urbanism de la Rosia Montana au fost contestate de Alburnus Maior inca de la promovarea lor, in anul 2002. Activistii au acuzat "ilegalitati flagrante" prin care aceste planuri au ajuns sa produca efecte, intre acestea fiind faptul ca majoritatea consilierilor locali care le-au votat "au fost intr-un vadit conflict de interese, ei insisi sau rude apropiate fiind angajati ai RMGC".

Actiunile Gabriel Resources au inchis joi pe bursa de la Toronto in scadere cu 23,4%, la 3,53 dolari canadieni.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint si a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania Rosia Montana Gold Corporation. Rosia Montana Gold Corporation este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

Minvest Deva este controlata de Ministerul Economiei.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc investitori importanti din industria aurului, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri