Trecerea brusca la respectarea Nomenclatorului medicamentelor pe 2006 a diminuat cifra de afaceri a retailerilor cu 10-20%
Fiolele de Algocalmin si pastilele anticonceptionale se vand acum doar pe baza de reteta. Lista cu astfel de medicamente uzuale este insa mult mai mare. Farmacistii au decis sa respecte litera cu litera prevederile legale, iar acest fapt se reflecta deja in vanzari.

De la sfarsitul lunii februarie, o buna parte dintre farmacisti refuza sa mai elibereze medicamente fara reteta. Presupunem ca panica in randul pacientilor a fost determinata de o schimbare de atitudine a farmacistilor pricinuita de asa-zisele controale care au avut loc la nivelul unor farmacii si care s-ar fi soldat cu aplicarea de amenzi cu valoare mare. Trebuie mentionat ca aceste controale nu au fost initiate de Ministerul Sanatatii si nu au fost efectuate de inspectori din cadrul acestuia, spune Rodica Badescu, vicepresedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului. Pe fond, schimbarea necesara de atitudine este respectarea mai riguroasa a reglementarilor existente, dar si a codului deontologic al farmacistului, completeaza ea.

Odata cu aparitia Nomenclatorului editia 2006, a fost schimbata incadrarea unor produse. De exemplu, Extraveral care era un OTC (fara prescriptie medicala) se vinde acum cu reteta valabila sase luni, in timp ce pentru Imodium traseul a fost in sens invers, acesta devenind OTC, explica Ovidiu Constantin, director executiv Siepcofar, companie ce detine lantul de farmacii Dona. In aceste zile insa, nu doar clientii farmaciilor au avut de suferit. Vanzarile au scazut cu pana la 10% de cand a izbucnit aceasta isterie, declansata de controalele din ultimele saptamani din unele farmacii si amenzile aplicate in cateva cazuri, spune Radu George, director general al companiei Fildas, proprietara lantului de farmacii Catena.

Si Sensiblu a inregistrat, in perioada ianuarie februarie 2006, o scadere cu 22% a cifrei de afaceri pe categoria de produse farmaceutice. Potrivit reprezentantilor companiei acest trend a fost determinat si de schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor. Sa nu uitam ca pana in martie 2005 s-au eliberat retete compensate 90%, ceea ce a dus la o crestere fortata a consumului de medicamente in acea perioada, precizeaza Dragos Dinu, CEO A&D Pharma, proprietara lantului de farmacii Sensiblu. si reprezentantii retelei de farmacii Help Net sunt de parere ca vor exista niste modificari temporare. Vor creste vanzarile de medicamente care se pot elibera fara reteta, insa situatia se va echilibra, spune Isabelle Iacob, director general al companiei.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23170&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri