In Romania exista oameni de afaceri care au transformat vintul in bani. Si-au facut centrale eoliene, care scot profit fara personal si fara materie prima.
Cirila Ratiu este unul dintre cei doi asociati ai firmei SC Elerex SRL. Este, de asemenea, fizician si manager de proiect. Toate aceste lucruri il ajuta pe Ratiu sa instaleze, la cererea clientilor, centrale eoliene. A facut acest lucru si pentru stat, dar si pentru clienti particulari.

Ultima centrala eoliana am instalat-o la Baia, in judetul Tulcea. Am fi putut sa-i dam drumul inca din noiembrie, dar, din cauza unor probleme administrative cu functionarii de la Electrica, a trebuit s-o punem in functiune abia acum, in martie, ne-a declarat Ratiu.

Omul de afaceri spune ca exista multe persoane interesate de astfel de afaceri, insa putine au banii necesari pentru investitii.

O centrala second-hand, de 500 kW, costa intre 280.000 si 300.000 de euro. Functioneaza cam 15 ani, iar daca este amplasata intr-un loc cu vint foarte bun si sint foarte putine in tara investitia se amortizeaza in circa doi ani si jumatate, trei ani. O centrala noua, de aceeasi putere, ajunge la 450.000 de euro, investitia se recupereaza in sase ani, dar functioneaza cam 25 de ani, ne-a spus Cirila Ratiu. Centralele eoliene au multe avantaje, ca afacere. Nu trebuie materie prima, si nici personal.

O astfel de centrala este administrata prin laptop, din orice zona a lumii. Costurile sale sint investitia initiala si lucrarile de intretinere, a precizat omul de afaceri.

Am cerut ajutor, nu au vrut sa auda

Nu toate investitiile in energia eoliana costa atit de mult. Spre exemplu, SC Ileximp SRL detine o astfel de centrala, in judetul Bistrita-Nasaud, la Piatra Fintinele Pasul Tihuta. Este o centrala mica, de 250 kW, iar investitia a fost de circa 150.000 de euro, conform reprezentantilor societatii.

Acestia sustin insa ca investitia va fi recuperata in zece ani. Noi am construit prima centrala eoliana din Romania cu bani proprii. Mai exista si altele, dar sint facute cu bani de la Guvern. Am fi vrut sa mai construim si altele, dar nu exista nici un sprijin. Am vorbit cu cei de la Fondul Roman pentru Eficienta Energiei, stiam ca acolo sint niste fonduri pentru energie curata, dar nici n-au vrut sa auda, ne-a declarat Petre Hiriza, reprezentant al Ileximp.

In afara de centrala de la Tihuta, in Romania mai exista cea de la Baia, din judetul Tulcea, si una linga Ploiesti, construita de stat, care produce pentru un parc industrial.

Vintul aduce 100 de euro/MWh

Energia eoliana se vinde, in prezent, in medie, cu aproape 100 de euro pentru un MWh, sustine Cirila Ratiu. Pretul este compus din doua componente, una fiind certificatul verde, care valoreaza intre 24 si 42 de euro, insa companiile care le cumpara liciteaza, de obicei, cu cel mai inalt pret, avind in vedere faptul ca nu exista suficienta oferta de certificate verzi pe piata. Anual, furnizorii de energie sint obligati sa cumpere un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata consumatorilor finali.

Unde se pot construi centrale eoliene

Zone cu vint comercial, cum le spun expertii in domeniu, avem in Dobrogea si in sudul Moldovei.

In Moldova, ar putea functiona centrale eoliene poate chiar pina in zona Sucevei, cu un randament de 80-85%. Ar mai trebui masurat si in zona Slatina, si ar mai merge construite si de-a lungul litoralului, in mare, la maximum 4-5 metri adincime. De regula, se pun la doi metri, Danemarca e plina de astfel de centrale, spune Cirila Ratiu.

Si zonele alpine pot gazdui centrale eoliene, insa acolo apare problema retelei electrice si a caii de transport pentru utilaj greu (o macara care sa ridice 30 de tone la 60 de metri inaltine, de exemplu).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri