Un mare concern american va prelua productia platformei petrochimice de la Midia pe urmatorii 14 ani
Grupul american Dow Chemical, unul dintre cei mai importanti producatori de mase plastice din lume, a semnat ieri un acord cu Rompetrol Petrochemicals (divizia petrochimica de la Petromidia) prin care va prelua, in urmatorii 14 ani, produsele realizate pe platforma petrochimica. Contractul vizeaza livrarea a 60.000 de tone de polietilena anual, in primii ani, urmind ca livrarile sa creasca la 100.000 de tone anual. Contractul, a carui negociere a durat un an si opt luni, permite practic rafinariei Petromidia sa-si reporneasca instalatiile petrochimice (oprite in 1996) si asigura produselor fabricate aici si piata de desfacere, prin intermediul companiei americane.

In plus, potrivit lui Florin Andrei, directorul Rompetrol Petrochemicals, grupul american va livra, in primii doi ani de derulare a contractului, platformei de la Midia etilena necesara productiei de materiale plastice. Aceasta nu poate fi fabricata la Midia pentru ca instalatia de piroliza este oprita si va fi deschisa abia peste doi ani. Mai mult, grupul american va contribui, cu know-how si tehnologie, la modernizarea instalatiilor petrochimice.

Investitii de 400 de milioane de dolari

Reprezentantii companiei americane spun ca au facut o afacere buna, pentru ca, in Europa de Est, consumul de materiale plastice pe cap de locuitor este de doar sase kg pe an, fata de 31 kg, cit se inregistreaza in Europa de Vest. Potrivit acestora, cererea este in continua crestere si produsele care trebuiau importate de Dow vor fi produse la Petromidia. Reprezentantii celor doua parti nu au putut preciza valoarea intregului contract, din cauza volatilitatii pietei. Acum, o tona de polietilena se vinde cu 1.100 de euro, ceea ce inseamna ca, intr-unul din primii ani, contractul se cifreaza la 60 de milioane de euro, suma considerata de Andrei ca fiind aproape de adevar.

Dow Chemical este lider mondial pe piata polietilenelor, inregistrind, in 2005, vinzari totale de 46 de miliarde de dolari. Compania are peste 42.000 de angajati la nivel mondial si clienti in 175 de tari. Rompetrol Petrochemicals a anuntat investitii de peste 400 de milioane de dolari in urmatorii trei ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri