ONRC sustine ca 230.000 de firme nu si-au depus situatia financiara la Registru. Presedintele CNIPMMR spune insa ca numarul lor e de maximum 8.000
Circa 230.000 de firme nu au depus situatiile financiare corespunzatoare anilor 2003 si 2004, la Oficiul National al Registrului Comertului, si se afla in situatia de a fi dizolvate. Cel putin asa afirma Eugen Ghiulea, directorul general al Registrului.

Exista insa si alte puncte de vedere ce sustin ca lucrurile nu par a fi asa
de negre. "La Registrul Comertului nu exista o situatie care sa reflecte realitatea despre aceste firme. Ei (Registrul n.r.) folosesc niste statistici vechi si le muta de la an la an.

Aceste cifre sunt fictive", ne-a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mjlocii din Romania.

"La Registru, birocratia este la ea acasa"

Presedintele CNIPMMR a adaugat ca Registrul Comertului cere situatia financiara a multor "firme care nu mai exista de mult, si vor sa stoarca ultimul banut pana si de la acestea".

Intrebat de ce atat de multe firme nu si-au depus pana acum situatia financiara la Registru, Ghiulea a spus ca "probabil din neglijenta sau necunoastere".

Din nou vin afirmatiile lui Nicolescu, care contrazic si acest lucru. "Depunerea documentelor la Registrul Comertului consta intr-o procedura extrem de greoaie, pe langa aceasta adaugandu-se si sumele foarte mari care trebuie achitate. Acolo, birocratia este la ea acasa", a explicat presedintele CNIPMMR.

Dizolvarile se vor face esalonat

Potrivit reprezentantului ONRC, in momentul de fata exista 40.000 de firme care trebuiau sa-si depuna actele la Registrul Comertului inca din anul 2003, alte circa 1.900 ramanand restante la aceasta actiune din 2004. Pe de alta parte, Ovidiu Nicolescu spune ca cifrele reale nu se pot afla decat de la Ministerul Finantelor Publice, de unde, anul trecut, a reiesit ca doar un numar de 7.000 - 8.000 de firme nu si-au depus situatia financiara la Registru.

Cat despre dizolvarea societatilor care nu au trecut pe la ONRC, Ghiulea a spus ca aceasta se va face "esalonat, cat poate Registrul Comertului sa faca fata fizic. Totodata, actiunea depinde si de randamentul Instantei".

El a afirmat, totodata, ca firmele mari, in general, nu se confrunta cu probleme in ceea ce priveste depunerea documentatiei "pentru ca acestea au experti contabili instruiti si stiu ce, cand si unde trebuie sa depuna situatia financiara".

Termene

"Potrivit legislatiei, administratorii societatilor comerciale au obligatia ca, in termen de 15 zile de la data adunarii generale, sa depuna o copie de pe situatiile financiare anuale la Oficiul Registrului Comertului, precum si la Ministerul Finantelor Publice", se precizeaza in comunicatul ONRC. Dupa implinirea a sase luni de la expirarea acestui termen, orice persoana interesata, precum si ONRC, poate cere dizolvarea societatilor comerciale in aceasta situatie.

Termenul maxim de depunere a situatiilor financiare este 28 februarie pentru persoanele care nu au desfasurat activitate de la constituire, caz in care in locul situatiilor financiare se depune o declaratie, sau 30 aprilie pentru firmele care aplica reglementarile contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, inclusiv microintreprinderile. In cazul firmelor care aplica reglementari contabile conforme cu standardele internationale de raportare financiara, stabilite prin ordin al MFP, termenul limita este 30 mai. De la inceputul acestui an, ONRC a inceput dizolvarea a circa 22.000 de firme, fiind finalizate 314 cazuri. La ONRC sunt inregistrate peste 500.000 de firme.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri