Firma canadiana Roman Copper, care a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, reitereaza ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie, conform Mediafax.
"Dupa cum s-a mai anuntat, echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie. Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie", potrivit unui comunicat al firmei canadiene, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.

Ministerul Economiei sustine insa ca negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta, iar institutia se pregateste sa scoata din nou la vanzare compania.

Firma canadiana noteaza ca licitatia pentru vanzarea Cupru Min este "larg recunoscuta drept cea mai transparenta din istoria programului de privatizari" al Romaniei.

Roman Copper reitereaza, astfel, ca este gata sa implementeze toate masurile si investitiile cerute de Guvern de la licitatia din 26 martie pana in prezent.

Compania noteaza ca s-a asigurat ca modul in care va administra Cupru Min si "mina de talie mondiala" de la Rosia Poieni va oferi toate beneficiile posibile industriei miniere de cupru din Romania, comunitatilor locale si economiei nationale.

"Suntem pe deplin constienti de importanta acestei tranzactii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru bunastarea viitoare a sectorului minier romanesc si pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului roman", se arata in comunicat.

Roman Copper adauga ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min.

"Suntem increzatori ca aceste planuri vor demonstra angajamentul nostru fata de achizitie si determinarea de a respecta cele mai inalte standarde internationale stabilite de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si agreate de Guvernul roman", se spune in comunicat.

Astfel, firma canadiana afirma ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.

Roman Copper a castigat licitatia pentru preluarea pachetului integral de actiuni al Cupru Min, la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.

Termenul de semnare a contractului a expirat vineri, dar firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, sa achite in maximum o luna pretul pentru actiuni si sa accepte publicarea documentului de privatizare, asftel ca acordul nu a fost semnat.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a anuntat vineri seara, la finalul negocierilor, ca partea romana a cerut firmei canadiene sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.

"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Ministerul Economiei va relua in perioada urmatoare procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate fata de FMI.

"Statul roman are nevoie de parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare", noteaza institutia.

Bayfront Capital Partners a aratat sambata, intr-un comunicat, ca a ajuns vineri la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.

Totodata, banca de investitii a precizat ca acordul cuprinde termeni ceruti de guvern si acceptati de Roman Copper, chiar daca nu au fost initiali inclusi in forma contractului prezentat in pachetul de privatizare.

Roman Copper a acceptat toti termenii propusi si considera ca respectivul contract este valid, in vigoare si angajant, potrivit comunicatului de sambata.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Roman Copper este o firma care a fost infiintata special pentru preluarea Cupru Min de catre Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri