Buletinul meteo este probabil una dintre obisnuitele de zi cu zi ale celor mai multi dintre noi. Prognoza meteo poate fi insa pentru unele businessuri un serviciu important care ajuta esential calibrarea productiei sau estimarea cererii.
Prognoza meteo nu este importanta doar pentru agricultura sau traficul aerian, ci este un instrument important, spre exemplu, pentru companiile de gaz si energie care pot astfel sa estimeze care va fi cererea intr-o anumita perioada.

De asemenea, companiile din constructii pot fi interesate de achizitionare unor servici de prognoza meteo pentru a realiza in ce masura pot continua lucrarile intr-o anumita perioada si a estima mai corect ritmul de derulare al constructiei.

Cat se plateste pentru serviciile de prognoza meteo? Potrivit celor mai recente anunturi de atribuire ale unor contracte pentru astfel de servicii sumele incep de la 10.000 lei se ridica la aproape 2 milioane lei, fara TVA, in functie de specificul activitatii companiei contractante.

Cel mai mare contract castigat in ultimele luni de Autoritatea Romana de Meteorologie valoreaza 1,8 milioane de lei, fara TVA. Prin acest contract se vor furniza servicii de prognoza meteo catre Romatsa. Contractul a fost atribuit prin negociere, existand un singur ofertant care poate oferi aceste tipuri de servicii. Contractul a fost atribuit pentru o perioada de 12 luni.

Tot anul acesta si Hidroelectrica a cumparat servicii de prognoza meteo de aproape 1 milion de lei.

La finalul anului 2011, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a cumparat servicii de prognoza meteo pentru perioada iernii de peste 130.000 lei. Anul trecut, si Transelectrica a cumparat servicii de prognoza de 190.000 lei.

Complexul energetic Craiova a depus un anunt recent pentru contractarea unor servicii de prognoza meteo in valoare de 10.000 lei, pentru o perioda de 12 luni.

Conform legislatiei in vigoare, Administratia Nationala de Meteorologie nu furnizeaza date meteorologice contra cost autoritatilor nationale si locale, insa ofera servicii de prognoza contra cost firmelor private. In 2011, companiile private au semnat contracte de 7,6 mil. lei pentru prognoza meteo, iar in primul trimestru al anului contractele totalizeaza aproape 1,8 mil. lei.

"Avand in vedere faptul ca Administratia Nationala de Meteorologie are asigurata partial finantarea de la bugetul de stat, asigurarea functionarii sistemului meteorologic national nu se poate face integral decat pe baza cofinantarii din resurse extrabugetare. Ca urmare, Administratia Nationala de Meteorologie desfasoara activitate contractuala de servicii meteorologice numai cu firme private, in anul 2011 valoarea acestora in Bugetul de venituri si cheltuieli fiind de 7,6 mil. lei. In primul trimestru al anului 2012, valoarea contractelor de servicii meteorologice cu firme private a fost de 1,78 mil. lei", a spus pentru wall-street.ro, Florinela Georgescu, director executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie.

Autoritatea Romana de Meteorologie este principalul jucator pe prognoza meteo in Romania. La nivel european si firmele private au reusit in ultimele decenii sa faca business din prognoza meteo.Cel mai mare jucator privat din Europa este MeteoGroup.

Sursa foto:sxc.hu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri