Contrabanda cu tigarete s-a mentinut constanta in primele luni ale acestui an, atingand nivelul de 13% din piata in luna martie, dar a scazut cu 1,4 puncte procentuale fata de luna martie a anului trecut, se arata intr-un studiu al companiei de cercetare Novel Research, citat de Mediafax.
"Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingand 13,4% din totalul consumului de pe piata romaneasca. In toate regiunile afectate puternic de acest fenomen, cifrele nu s-au schimbat: 31% in regiunea de vest, 22,2% in nord-est si 20,8% in nord-vestul tarii. Ceea ce se poate constata este o crestere ingrijoratoare pentru Bucuresti, cu 5,8 puncte procentuale in martie 2012 fata de ianuarie, pana la cota de 13,5%. In schimb, in regiunea sud-vest contrabanda a scazut fata de ianuarie cu 5,1 puncte procentuale, pana la nivelul de 8%", a declarat intr-un comunicat Marian Marcu, directorul Novel Research.

In ceea ce priveste ponderea surselor de provenienta a tigaretelor de contrabanda, potrivit timbrelor fiscale aplicate pe pachete, aceasta plaseaza Ucraina pe primul loc, cu 27%, urmata de Moldova, cu 26,2%, Serbia cu 20,8% si reteaua duty-free, cu 18,7%.

"Contrabanda a scazut in doi ani de la peste 36% la circa 13%, diminuare care se datoreaza abordarii strategice a fenomenului, eforturilor concertate ale autoritatilor, imbunatatirii si simplificarii cadrului legislativ, precum si colaborarii stranse dintre institutiile statului si industria tutunului. In martie se remarca faptul ca, pentru prima data din 2010 incoace, ponderea contrabandei cu tigarete cu timbru moldovenesc nu mai este pe locul intai, inregistrindu-se o diminuare semnificativa a traficului cu branduri moldovenesti locale", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications al JTI Romania si Moldova.

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la BAT Romania spune ca in luna martie a acestui an contrabanda a scazut fata de luna similara a anului trecut, cand piata neagra se situa la 14,7%.

"Suntem de parere ca scaderea ar fi trebuit sa fie mai accentuata, date fiind prioritatile enuntate de catre noul guvern in directia combaterii evaziunii fiscale si a comertului ilicit. In acest moment, 13,4% inseamna pierderi la bugetul de stat din taxe neincasate de circa 400 de milioane euro. Ne ingrijoreaza aparitia asa-numitelor illicit whites- tigarete ieftine cu filtru - in spatiul european, cu poarta de intrare prin porturile grecesti si tranzitand mai departe Bulgaria si Romania, pentru a ajunge in Spania sau in Marea Britanie", a afirmat Popa.

Pentru ca piata neagra sa scada in continuare, este nevoie in plan local de mentinerea stabilitatii si predictibilitatii fiscale si de imbunatatirea si armonizarea cadrului legislativ, alaturi de intensificarea colaborarii dintre autoritatile statului, crede Sorana Mantho, director Corporate Affairs la Philip Morris Romania si Bulgaria.

Ea a adaugat ca initiativele legislative care sa sprijine eforturile de imbunatatire a activitatii autoritatilor implicate in lupta impotriva contrabandei ar putea fi mult mai eficiente decat initiative precum cresterea contributiei la fondul de sanatate prin asa-numita "taxa pe viciu", inclusa in decembrie 2011 in proiectul de lege a sanatatii.

Producatorii de tigari spun ca pentru reducerea comertului ilicit este nevoie in continuare de imbunatatirea cadrului legislativ care sa reglementeze contrabanda si evaziunea fiscala/

Totodata, este nevoie de clarificarea situatiei la frontiera interna cu Ungaria si Bulgaria, unde nu mai exista puncte de control vamal, precum si instituirea unor mecanisme clare de verificare.

Alte masuri care ar ajuta la reducerea contrabandei ar putea fi atribuirea unor competente clare politiei locale si jandarmeriei, pentru sanctionarea vanzarilor de produse de contrabanda in piete, targuri sau pe strada si confiscarea mijlocului de transport folosit pentru comertul ilicit, chiar si in situatia in care nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. In 2011 cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri