Sindicatul Mechel Campia Turzii, nemultumit ca la combinat exista doar solutia concedierii oamenilor, propune conducerii combinatului autonomia de functionare a societatii pentru redresare si rentabilizare, care sa duca la evitarea concedierii a 799 de angajati, incepand cu luna iunie.
Potrivit unei adrese inaintate conducerii Mechel Campia Turzii, in intentia de concediere colectiva au fost prezentate doar masurile care vizeaza restructurarea personalului, nu si solutiile economice de redresare si imbunatatire a activitatii de productie, informeaza Mediafax.

"In intentia de a efectua concedieri colective, ati prezentat doar masurile care vizeaza restructurarea personalului si nu faceti referire la solutiile economice de redresare si imbunatatire a activitatii de productie. Consideram ca singura cale de rentabilizare si redresare este autonomia de functionare a societatii, achizitia de tagla (semifabricat de otel, din care se lamineaza bare sau sarme - n.a.) la pretul pietei si vanzarea produselor prin agentii nostri, aceasta pana nu este prea tarziu. Pretul taglei este acum impus de grupul Mechel si este peste cel de pe piata, ceea ce influenteaza rezultatele financiare si scaderea dramatica a vanzarilor. O masura gresita care a fost luata si care a influentat negativ rezultatul financiar al combinatului a fost preluarea activitatii de vanzare a productiei societatii de catre Mechel Service. Astfel, preturile stabilite de aceasta sunt discutabile, iar formalitatile de contractare, derulare, urmarire a contractelor, avizare, constituind o procedura greoaie si total neproductiva. Pierderile inregistrate provin, partial, si din aceasta organizare", se arata in documentul citat.

Reprezentantii sindicatului sustin ca disponibilizarea celor 799 de angajati "nu da nicio garantie de functionare, in viitor, a combinatului Mechel Campia Turzii".

"La volumul de productie si de organizare a societatii este imposibil a functiona in conditiile disponibilizarii a 800 de angajati, aprecierea noastra fiind ca organigrama rezultata in urma reducerii acestor posturi nu poate asigura o functionare normala a intreprinderii in conditii de siguranta. In urma reducerii locurilor de munca vor exista sectoare de activitate care nu respecta normele si normativele de protectie a muncii si vom solicita ITM sprijinul pentru pastrarea sigurantei angajatilor la toate locurile de munca existente", se arata in adresa sindicatului Mechel Campia Turzii.

Membrii sindicatului considera ca au fost "inselati" de conducerea combinatului care, in cadrul negocierilor din 2011 privind Contractul Colectiv de Munca, a stipulat ca pentru anul 2012 "numarul personalului productiv va ramane acelasi".

"Solicitam convocarea de urgenta a Comitetului de Securitate si Sanatate in Munca la nivel de intreprindere care sa analizeze si sa avizeze fiecare loc de munca din cadrul Mechel Campia Turzii ce urmeaza sa fie desfiintat. Tragem concluzia ca am fost inselati, ne indoim de buna credinta a grupului Mechel si vom incerca sa demonstram asta in fata instantei de judecata", arata sindicalistii.

Aproape 800 din cei 1.904 angajati ai combinatului Mechel Campia Turzii vor fi disponibilizati incepand cu luna iunie, dupa ce actionarul majoritar rus a notificat conducerea sindicatului asupra acestei intentii.

Grupul rus Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si detine combinatele Mechel Campia Turzii (INSI), Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Mechel are in Romania aproximativ 7.000 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri