Vanzarile de caramizi din Romania ale grupului austriac Wienerberger au scazut in valoare, dar s-au majorat usor in volum anul trecut, prognoza pentru 2012 indicand o stagnare a cantitatilor vandute.
"In 2011 volumele au fost foarte putin mai mari decat in 2010, dar veniturile nu au urmat aceeasi tendinta, din cauza presiunii pe care si noi si toti ceilalti furnizori de materiale de zidarie, indiferent ca vorbim despre caramida sau pe BCA, au avut-o pe piata", a declarat Corneliu Fecioru, member of the board Sales & Marketing la Wienerberger Sisteme de Caramizi, conform Mediafax.

Fecioru, fost manager in cadrul Lafarge, Gebruder Weiss si Ceramica, a preluat conducerea pozitia de administrator al Wienerberger la jumatatea lunii ianuarie.

El nu a oferit detalii privind valoarea vanzarilor, precizand ca avansul in volum nu s-a regasit in venituri din cauza scaderilor de pret.

Potrivit raportului financiar al Wienerberger, lider mondial in productia de caramizi, veniturile din Romania si-au injumatatit anul trecut ponderea in totalul celor generate de grup, de la 2% la 1%. Veniturile grupului au avansat cu 16% in 2011, de la 1,74 miliarde euro la 2,02 miliarde euro, dar in conditiile diminuarii ponderii business-ului local, cele din Romania au scazut de la 34,8 milioane euro in 2010 la 20,2 milioane euro in 2011.

Grupul este prezent in Romania si prin alte companii, precum Tondach (tigla ceramica), Semmelrock (pavele din beton) si Pipelife (sisteme de conducte).

Potrivit datelor de la Ministerul de Finante, Wienerberger Sisteme de Caramizi a raportat in 2010 afaceri de 117,9 milioane lei (28 milioane euro).

"Scenariul nostru cel mai plauzibil este sa fim la nivelul volumelor din 2011. E un scenariu realist, in care nu suntem nici prea optimisti, nici prea pesimisti. Incercam sa fim la un volum comparabil cu 2011. (…) Anul a inceput cu o luna februarie care a fost total atipica, in care livrarile si activitatea din constructii au fost extrem de limitate, si e mai degraba la nivel de proiectie", a spus Fecioru, intrebat despre prognoza legata de vanzarile din 2012.

El a precizat ca primul trimestru din acest an a fost sub cel din 2011, pe fondul conditiilor meteo dificile din luna februarie.
Reprezentantul Wienerberger a afirmat ca piata de zidarie a inregistrat un declin usor anul trecut, in conditiile scaderii numarului de autorizatii, dar industria constructiilor in ansamblu este pe plus, datorita in principal lucrarilor de infrastructura.

Compania de cercetare InterBiz research & consulting estima in toamna anului trecut ca in 2011 consumul intern de materiale de zidarie (BCA si blocuri ceramice) va stagna la 3,6 milioane metri cubi si o valoare de 215 milioane euro. Caramizile au o pondere de aproximativ 40% in totalul pietei de zidarie, conform sursei citate.

Alti jucatori pe piata caramizilor sunt Cemacon, Ceramica, Siceram sau Soceram.

Wienerberger a intrat in anul 1998 in Romania, unde a investit pana in prezent peste 75 milioane euro in constructia a trei fabrici, localizate in Gura Ocnitei - Dambovita, Sibiu si Tritenii de Jos - Cluj. Grupul austriac a anuntat la finele lunii ianuarie ca vrea sa construiasca o noua fabrica in judetul Iasi, in urma unei investitii de aproximativ 22 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri