Alexander Philip-Nekolar (37 de ani), CEO al companiei Porsche Finance Group, este pasionat de sport si practica schi, tenis, baschet si scufundari. Desi vorbeste fluent germana si engleza, managerul doreste sa-si perfectioneze si limba romana, pe care a inceput sa o studieze de acum trei ani, cand a venit prima data la Bucuresti.
Anterior venirii sale in Bucuresti, Alexander Nekolar a lucrat mai mult de trei ani in cadrul Porsche Bank Group din Viena. In martie 2008, a ajuns in capitala Romaniei cu misiunea de a prelua reponsabilitatile de Chief Financial Officer (CFO) al Porsche Finance Group, cu numai trei ani inainte sa devina CEO al companiei, inlocuindu-l pe Kurt Leitner.

In acesti trei ani, inainte sa devina CEO, Nekolar a monitorizat toate operatiunile financiare ale companiei, coordonand in mod direct businessul bancar, precum si pe cel de asigurari. In plus, Alexander Nekolar a fost responsabil cu managementul de risc al companiei, cu implementarea sistemului SAP si cu operatiunile juridice ale intregului grup.

Cu privire la sine, seful Porsche Finance Group se descrie drept "o persoana activa si disciplinata", care "in ciuda vitezei care defineste mediul de afaceri", reuseste sa stabileasca un echilibru dinamic intre viata sa profesionala si cea personala, petrecand timp cu familia si facand sport.

"Imi masor timpul in lucruri pe care le fac, nu in ore"

L-am cunoscut pe Alexander Philip-Nekolar in ziua interviului, la sediul Porsche Finance Group, din soseaua Pipera Tunari. Biroul sau, amenajat modern, dar nu foarte pretentios, este situat la etajul doi al cladirii, care prin pozitionare si design, de tip fluid, in semi-cerc, a fost gandita astfel incat sa permita accesul luminii naturale, special pentru angajatii companiei.

Intr-un mod destins, relaxat, seful Porsche Finance Group ne-a explicat ca ii face o deosebita placere sa-si petreaca timpul alaturi de colegii sai din Romania, fie ca este pentru cateva minute, in lift dimineata, fie ca isi petrec pauza de masa la cantina destinata angajatilor, lucru care se intampla aproape zilnic, daca nu are intalniri la ora pranzului. "Astfel, pot simti pulsul echipei si al afacerii, intr-un alt mod. Dialogul cu colegii mei, intrebandu-i si ascultandu-i, ma ajuta sa inteleg mai bine anumite situatii si sa iau decizii in consecinta".

Intrebat despre rutina zilnica, spune ca se trezeste de obicei in jur de ora 7:00 dimineata. Ia micul dejun cu familia si asculta sau citeste stirile internationale, iar in jur de 8:30 pleaca spre birou, unde ajunge in maxim 30 de minute. Aici, isi incepe ziua de lucru urmarind tendintele industriei de masini si ale lumii financiare, precum si analizand rapoartele pe care le primeste de la colegii sai.

Se declara destul de generos cu timpul petrecut la birou. Seara isi stabileste lista de prioritati pentru a doua zi, activitati care ii ocupa pana la zece ore pe zi, si adesea, chiar mai mult decat atat. "Imi masor timpul in lucruri pe care le fac, nu in ore. Asadar, petrec la birou atatea ore cate este nevoie".

"Citesc Financial Times si WSJ online pe tableta"

Daca dimineata incepe cu stirile de interes general de pe BBC, fie online, fie la radio, managerul acceseaza la birou titluri din Austria in limba germana si engleza dar si unele publicatii financiare internationale. "Citesc Financial Times si Wall Street Journal online, pe tableta. Evident, titlurile de business sunt cele mai importante pentru mine, precum si unele bloguri din domeniul auto".

Referitor la agenda de business, seful Porsche Finance Group spune ca intalnirile reprezinta o mare parte a activitatii sale zilnice. "Chiar daca ocupa mult timp, trebuie sa spun ca imi plac, pentru ca acolo se iau deciziile. Interactiunile fata in fata au fost intotdeauna productive pentru mine".

"Calatoresc cel putin o data pe saptamana"

Si calatoriile sunt o activitate destul de frecventa pentru Alexander Philip-Nekolar. "Am o agenda plina in acest sens, in fiecare luna. De regula, calatoresc intre Romania si Austria, atat pentru business cat si in interes familial, dar si in alte tari, preponderent europene. In general, calatoresc in interes de afaceri cel putin o data pe saptamana".

Cand nu are deplasari si in weekend, seful Porsche afirma ca familia sa este principalul beneficiar al timpului sau liber. De asemenea, isi incheie ziua invariabil citind cateva pagini dintr-o carte.

"Prefer activitatile dinamice si relaxante, dar imi place sa le si impartasesc, astfel incat joc tenis, de pilda, cu sotia si prietenii. In plus, imi place sa joc baschet, si, cum se intampla in cazul celor mai multi austrieci, apreciez sporturile de iarna, in special schiul. Fac sport de cand eram copil. Asa ca sportul este parte din viata mea. Exercitiile ma energizeaza si imi pregatesc mintea si corpul pentru ziua de lucru. Trebuie sa recunosc ca traiesc dupa vechiul dicton: mens sana in corpore sano". (O minte sanatoasa intr-un corp sanatos - n.r.)

Alexander Philip-Nekolar detine o diploma de Doctor in Stiinte Economice de la Universitatea de Economie din Viena, iar teza sa doctorala, despre e-procurement, a fost nominalizata pentru prestigiosul premiu austriac in economie Stephan Koren. Nekolar a fost publicat de Springer Publishing House drept cel mai tanar autor in stiinte economice.

Noul CEO al Porsche Finance Group are experienta substantiala in managementul strategic si dezvoltarea businessului in mari companii internationale de talia Telekom Austria AG.

O ZI DIN VIATA UNUI MANAGER este un produs editorial exclusiv care prezinta saptamanal viata de business a celor mai puternici manageri din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri