Managerii din industria prelucratoare, constructii si din comertul cu amanuntul anticipeaza o crestere a activitatii in intervalul aprilie - iunie, un optimism usor mai moderat fiind consemnat si in randul companiilor din sectorul serviciilor, potrivit sondajului trimestrial realizat de INS.
Potrivit sondajului efectuat de Institutul National de Statistica (INS), managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni cresterea volumului productiei (sold conjunctural +19%), cu o tendinta mai accentuata in industria metalurgica (sold conjunctural +41%), transmite Mediafax.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza cresterea moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%). In ceea ce priveste numarul de salariati estimarile indica o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare.

Potrivit estimarilor din luna aprilie, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +30%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +24%). Managerii anticipeaza o crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii vad pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii (sold conjunctural +21%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va inregistra crestere (sold conjunctural +17%).

Angajatorii din comert se asteapta la o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%). Totodata, managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +18%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, in opinia managerilor din acest sector, o crestere moderata (sold conjunctural +10%). In aceste conditii, ei anticipeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Concomitent, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul celor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Potrivit metodologiei INS, un rezultat pana la ± 5% inseamna o evolutie relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere sau scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere/scadere si peste ±40% crestere/scadere accentuata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri