Firmele mici si mijlocii care sunt in proces de executare silita vor putea beneficia incepand cu 1 iulie de credite garantate si contragarantate de stat, daca imprumuturile au ca destinatie plata obligatiilor fiscale restante sau capital de lucru, din care se achita si aceste tipuri de datorii.
"In prezent, firmele in executare silita nu pot beneficia de credite garantate si contragarantate de stat. Incepand cu 1 iulie, acestea pot sa beneficieze de garantii si contragarantii, daca indeplinesc mai multe criterii. Astfel, vor fi eligibile pentru garantii si contragarantii cei care solicita credite cu destinatie specifica de plata a obligatiilor fiscale restante, pentru finantarea capitalului de lucru, din care achita si obligatiile fiscale restante, intreprinderile care au aprobate inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante si cele care au aprobate cereri de restituire sau de rambursare a unor sume achitate cu titlu de obligatii fiscale", a declarat presedintele Fondului National de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti, citat de Mediafax.

El a aratat ca Guvernul a luat aceasta decizie deoarece sunt multe firme care au supravietuit crizei, dar care in prezent sunt in executare silita pentru restante nesemnificative, adaugand in acelasi timp ca Fondul are conventii cu bancile pentru a acorda credite firmelor in aceasta situatie.

Incepand cu 1 iulie vor intra in vigoare si alte masuri care vor veni in sprijinul firmelor mici si mijlocii care vor sa beneficieze de garantii si contragarantii de la stat pentru creditele accesate.

"O masura pe care o vedem cu un impact urias este eliminarea comisionului Fondului de Contragarantare, in prezent de 0,37%. Este un caz unic in Europa si va avea ca efect scaderea costului de finantare, in conditiile in care oricum cererea de finantare din partea firmelor este in scadere", a aratat Hidegcuti.

Acordarea plafonului maxim de garantare de 80% atat pentru creditele pentru investitii cat si cele care vizeaza capitalul circulant pentru cofinantarea proiectelor realizate din fonduri structurale, finantarea oricaror proiecte de investitii si microfinantarile contractate de microintreprinderi.

In acelasi timp, fondul a relaxat conditiile de eligibilitate a beneficiarilor de garantii si contragarantii. Firmele vor fi evaluate prin raportare la conditii cumulative referitoare la evolutia capitalului, datoriile si pierderile inregistrate, ca fiind exclusive si raportate la doua exercitii financiare consecutive.

Fondul de Contragarantare va avea totodata posibilitatea co-garantarii garantiilor acordate atat de institutiile specializate ale statului, dar si de banci.

In acest sens, statutul fondului urmeaza sa fie modificat deoarece acesta are in prezent ca obiect unic de activitate, contragarantarea creditelor acordate de fondurile de garantare firmelor mici si mijlocii.

Fondul a acordat in doi ani 11.000 de contragarantii, iar in acest an estimeaza ca va asigura 8.000 de contragarantii, care vor sustine credite de circa un miliard de euro.

"Tinta pentru acest an a fost cam optimista, dar nu din cauza capacitatii noastre de a acorda contragarantii, ci pentru ca cererea de credite s-a redus de teama unei noi recesiuni in Europa care ar afecta piata de export a firmelor, dar si din cauza scaderii pietei interne", a mai spus Hidegcuti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri