Gabriel Resources, dezvoltatorul proiectului Rosia Montana, vrea sa reduca "substantial" costurile pana cand Guvernul va avansa in procesul de avizare a proiectului, a anuntat, vineri, compania canadiana, odata cu raportarea unei pierderi de 2,6 milioane dolari canadieni pentru primul trimestru.
"Compania analizeaza in prezent cheltuielile din toate domeniile, cu scopul de a reduce costurile lunare substantial pana cand noul Guvern va avansa in procesul de avizare a proiectului (Rosia Montana, n.r.)", se arata in raportul financiar al Gabriel Resources, informeaza Mediafax.

Gabriel a inregistrat pierderi de 2,6 milioane de dolari canadieni (2 milioane de euro) in primul trimestru al acestui an, de peste doua ori mai mult fata de 1,1 milioane de dolari canadieni in perioada similara a anului trecut.

Pierderea din primele trei luni ale acestui an reflecta acordarea de actiuni in cadrul pachetelor salariale pentru conducere, 1,5 milioane de dolari canadieni (1,15 milioane de euro), si costuri corporate, administrative si generale de 1,5 milioane de dolari canadieni. Compania a avut un castig de circa 400.000 de dolari canadieni (307.000 euro) in primul trimestru din dobanzi si evolutia cursului de schimb.

La sfarsitul lunii martie, Gabriel Resources avea lichiditati de 118,5 milioane de dolari canadieni (91 milioane euro), fata de circa 135 milioane dolari canadieni la sfarsitul anului trecut si aproximativ 40 de milioane de dolari canadieni la finele lunii martie 2011.

Peisajul politic din Romania s-a schimbat semnificativ de la incheierea primului trimestru in martie, noteaza Gabriel Resources, dupa ce la sfarsitul lunii aprilie Guvernul a fost demis prin vot in Parlament.

Programul politic al principalelor doua partide care sustin noul Guvern prevede reanalizarea proiectului Rosia Montana "intr-o maniera transparenta si pe baza unui dialog democratic, astfel incat deciziile sa fie in concordanta cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana", se arata intr-un comunicat al companiei.

"Continuam sa monitorizam cu atentie situatia politica din Romania si vom incepe discutiile cu noul Guvern imediat ce va fi dispus, astfel incat sa putem oferi pietei o actualizare asupra modului in care recentele evolutii vor afecta calendarul proiectului. Intre timp, continuam campania de a evidentia beneficiile economice, sociale si de mediu ale proiectului, nu numai pentru companie si actionari, dar si pentru Romania", a declarat Jonathan Henry, director general si presedinte al Gabriel Resources.

Henry a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-un interviu pentru Reuters, ca isi doreste ca noul Guvern sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation inainte de a face declaratii publice pe tema proiectului minier.

Ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, anuntat anterior ca a primit rezultatul unui audit cerut de el pentru a stabili daca evaluarea impactului proiectului minier asupra mediului poate continua in lipsa planurilor de urbanism ale comunei Rosia Montana, anulate definitiv de instanta. Juristii consultati de Ministerul Mediului recomandau in concluziile respectivului audit oprirea procedurii de evaluare a proiectului pana cand investitorul depune un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil.

Rosia Montana Gold Corporation a transmis ca, potrivit legii, analiza impactului proiectului asupra mediului trebuie finalizata imediat.

"Legea spune ca procedura de evaluare trebuie finalizata imediat. Speram sa putem crea miile de locuri de munca atat de mult asteptate in zona. (...) Nu cunoastem continutul opiniei legale emise catre ministrul (demis, n.r.) Korodi si nici baza legala a acestei opinii. Nu exista insa baza legala ca, in momentul in care avem deja un certificat de urbanism valabil si in vigoare, ministrul Korodi sa ne solicite un alt certificat de urbanism", afirmau reprezentantii companiei, intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi seara.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

Directorul general si presedintele Gabriel Resources, Jonathan Henry, a afirmat in interviul pentru Reuters ca proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri