Profitabilitatea scazuta a combinatelor siderurgice detinute de Mechel in Romania le face candidate pentru o posibila vanzare, a declarat directorul financiar al grupuloui rus, Stanislav Ploschenko, adaugand ca nu poate, insa, confirma o vanzare a acestor operatiuni, conform Mediafax.
Combinatele din Romania urmeaza sa fie evaluate pentru profitabilitate si necesar de investitii, impreuna cu alte operatiuni ale grupului, parte a unui plan care vizeaza cresterea resurselor de finantare pentru anumite proiecte, inclusiv prin vanzarea unor active.

Intrebat, intr-un interviu Bloomberg, daca Mechel si-a facut planuri sa renunte la combinatele siderurgice din Romania, Ploschenko a spus ca in timp ce profitabilitatea mai scazuta le face "candidate mai evidente", nu poate confirma o vanzare.

Operatiunile de productie de energie, inclusiv Toplofikatsia Rousse din Bulgaria, si afacerile de aliaje feroase ale diviziei Oriel Resources sunt cele mai evidente candidate pentru vanzare, a declarat Dmitri Smolin, analist la Uralsib Capital.

Chiar daca vor fi luate in calcul si combinatele din Romania, ar fi dificila gasirea unui cumparator, a adaugat analistul.

Grupul Mechel este pregatit sa renunte la propunerile de listare la Londra sau New York a diviziei miniere, in cazul in care obtine suficiente fonduri din planul de crestere a profitabilitatii, inclusiv prin posibile vanzari de active, pentru a putea finanta proiecte.

"Nu anticipam o oferta publica initiala a Mechel-Mining in acest an din cauza volatilitatii. Totodata, s-ar putea sa nu mai vindem pachetul de actiuni deloc, daca noua noastra strategie va avea succes si vom putea finanta proiectele diviziei miniere fara oferta publica", a spus Ploschenko.

Conducerea Mechel a aprobat vineri un plan pentru reducerea datoriilor, partial prin vanzarea de active. Datoria neta a Mechel a urcat cu 33% anul trecut, la 9,3 miliarde de dolari, in timp ce planurile de a vinde actiuni de circa doua miliarde de dolari la Mechel-Mining a fost amanata pentru septembrie, din cauza declinului pietelor.

Mechel se va concentra pe minerit, productia de otel, mai ales pentru construtii, precum si pe otel inxidabil si produse speciale, a spus directorul financiar.

Alte active vor fi auditate pentru determinarea profitabilitatii si necesarului de investitii in doua-trei luni, cu posibilitatea ca "anumite vanzari de active sa aiba loc in acest an", a adaugat el. Este, insa, prea devreme pentru a afirma ce suma ar putea fi atrasa, a afirmat Ploschenko in interviul pentru Bloomberg.

Profitul Mechel a urcat in anul fiscal incheiat in martie la 728 milioane de dolari, de la 657,2 milioane de dolari in anul fiscal anterior. In trimestrul al patrulea, profitul a crescut de aproape patru ori, de la 25,7 milioane de dolari la 201 milioane de dolari, sustinut de aprecierea rublei.

Grupul rus Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si detine combinatele Mechel Campia Turzii (INSI), Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri