„Am trait in cele doua lumi – inainte de 1898 si dupa Revolutie. La 29 de ani, am plecat din Romania si m-am stabilit in Germania, unde am lucrat in vanzari, desi nu vorbeam bine limba. Seful meu mi-a zis «nu-ti face griji, du-te!». Am terminat Facultatea de Mecanica, dar am ajuns sales manager regional la Deutsche Telekom. Apoi, cand prezentam posibilitatile de telecomunicatii pentru Metro, mi s-a propus sa fiu country manager. Nici nu stiam ce inseamna sa fii country manager”, a povestit Dusan Wilms (foto).

El a acceptat propunerea celor de la Metro AG, asa ca in 1998 s-a intors in Romania pentru a se ocupa de magazinele Metro Cash & Carry de aici.

„A fost cea mai buna decizie din viata mea. Tine de viziune, de feeling. Am avut o viziune ca aici e loc de un business bun. In 1999, inflatia era de 40%, deprecierea de 60%. A fost momentul cand shareholderii au spus: «iesiti din cenusa sau inchideti!»", si-a amintit Wilms.

Situatia de criza a fost depasita, iar Metro si-a continuat expansiunea in Romania. La inceput, perspectivele erau de 8 magazine Metro in Romania, dar Wilms tintea mai sus, la 30 de unitati.

In 2005, Dusan Wilms a fost promovat in cadrul grupului, intr-o functie de conducere pentru regiunea Europei de Est si de Sud-Est, iar mai apoi a preluat pozitia de director operational in cadrul retelei de hipermarketuri Real, parte a grupului Metro. S-a ocupat de constructia retelei Real, inclusiv de cea din Romania, iar in iunie 2009 a revenit in tara, ca director general al Metro Cash & Carry.

Timisoreanul conduce acum o retea formata din 26 de magazine cu vanzare angro (Metro), la care se adauga alte 6 unitati cu suprafete mai mici (Metro Punct). Retailerul a lansat in martie anul acesta si franciza pentru magazinele de proximitate La Doi Pasi, retea care numara deja peste 150 de unitati.

Metro deschide un nou magazin. Vezi unde

Metro deschide un nou magazin. Vezi unde

In 2011, vanzarile Metro Cash & Carry Romania au scazut cu 7%, pana la 1,06 miliarde de euro, aproape de nivelul din 2004, cand a depasit pentru prima data pragul de 1 miliard de euro.

Sfaturile celui mai puternic executiv din retail

- „Felul meu de a motiva oamenii este dandu-le toata increderea.

Citeste si:

- Pe toata perioada carierei, mi-a placut sa lucrez cu oameni mai buni decat mine. Alegeti-va oameni care sunt mai buni decat voi!

- Trebuie sa fii foarte aproape de clienti. Ne-am dat seama ca revanzatorii nostri sunt pe cale de disparitie. Ce putem face? ne-am intrebat. Am deschis franciza La Doi Pasi.

- Nu bagajul tehnic al CEO-ului este cel mai important, ci 1) increderea, 2) produsul si 3) compania.

- Trebuie sa stai cat mai mult la clienti si cat mai putin inchis in birou. Stand la calculator, vei privi cifrele din trecut, nu spre viitor.

- Cel mai important pentru managerii din multinationale este sa citeasca printre randuri, sa inteleaga contextul cultural."

Dusan Wilms a fost speaker in cadrul evenimentului Inspiro, organizat de Magazinul Progresiv saptamana aceasta.